Citromos joghurttorta nyári gyümölcsökkel

Citromos joghurttorta nyári gyümölcsökkel
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 2 tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 8 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 dkg kakaópor
  • a joghurtos réteghez:
  • 500 ml sűrű görög joghurt
  • 3 kis dobozos citromos joghurt
  • 1 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg porcukor
  • 200 ml tejszín
  • 100 ml víz
  • 12 g porzselatin
  • 2 marék bogyós gyümölcs (nálam málna)
  • a tetejére:
  • őszibarack áfonya ribizli
  • (a tortaforma 24 cm-es)
  • 2 db tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 8 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 dkg kakaópor
  • 500 ml sűrű görög joghurt
  • 3 kis dobozos citromos joghurt
  • 1 db citrom
  • 20 dkg porcukor
  • 200 ml tejszín
  • 100 ml víz
  • 12 g porzselatin
  • 2 marék bogyós gyümölcs (nálam málna)
  • őszibarack
  • (a tortaforma 24 cm-es)
  • áfonya

Elkészítés:

Elkészítjük a piskótát: az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd a kakaós masszához szitáljuk, és óvatosan összekeverjük.

Egy 26 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd a masszát belesimítjuk. 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és légkeveréssel 10-12 percig sütjük. Ha megsült, kivesszük a formából, lehúzzuk róla a papírt, majd teljesen tejesen kihűtjük.

Amíg a tortalap sül/hűl, elkészítjük a krémet. A joghurtokat, a porcukrot, a citrom héját és levét egy tálba tesszük és összekeverjük. A vizet felforraljuk, majd feloldjuk benne a zselatint. Addig kevergetjük, amíg langyosra hűl, majd a citromos krémhez öntsük és elkeverjük alaposan. Hozzáadjuk a krémbe szánt bogyós gyümölcsöt (jelen esetben málnát).

A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként a krémbe forgatjuk. A kihűlt piskótalapot visszatesszük a kapcsos tortaformába, majd rásimítjuk a kész joghurtos krémet. 3 órára vagy egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt áfonyával őszibarackkal és ribizlivel (vagy más tetszés szerinti gyümölccsel) díszítjük.

Megjegyzés: A gyümölcs gyors bebarnulását megelőzhetjük azzal, ha egy ecset segítségével kevés citromlével lekenjük a vágott felüket. Illetve ,ha nem fogyasztjuk el azonnal, forró vízben feloldott zselatinnal szintén ecsettel kenjük végig a gyümölcsök tetejét.

Megjegyzés:

A receptet Kovács Marcsi küldte be. Köszönjük!