Citromos grillezett padlizsánleves mákos parmezános keksszel

Citromos grillezett padlizsánleves mákos parmezános keksszel

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 3 nagy padlizsán
  • 100 ml olaj
  • 1 liter csirke vagy zöldségalaplé
  • 2 evőkanál citromlé
  • 70 ml tejszín
  • 10 levél friss bazsalikom
  • só, bors

Hozzávalók kb. 15-18 db kekszhez:

  • 10 dkg liszt
  • ¼ teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál fűszerpaprika
  • egy csipet cayenne bors
  • egy csipet só
  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors
  • 8 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 8 dkg frissen reszelt parmezán sajt
  • 4 dkg mák

Elkészítés:

2 padlizsánt egészben megsütünk - ezt tehetjük gázégőn, egészen addig amíg a héja hólyagos és teljesen fekete lesz kb. 15 perc - nem kell félni, húsa nem ég meg, vagy akár sütőben is 220 fokon - ez utóbbi kicsit időigényesebb kb. 1 óra.

Ezután a padlizsánt héjastól jeges vízbe tesszük, így könnyen le tudjuk majd húzni a héját.

A másik padlizsánt 2 cm-es kockákra vágjuk és egy serpenyőben olajon megfuttatjuk (a teljes mennyiséget érdemes 2 adagban megsütni, hogy valóban piruljon, és ne szívjon magába sok olajat a zöldség!), amíg picit megpirulnak a kockák. Papírkéztörlőre kiszedjük a megsült padlizsánkockákat, és hagyjuk, hogy lecsöpögjön róla a felesleges zsiradék.

Ha kihűlt, sült padlizsánokról lehámozzuk a héját, majd egy késsel kissé összeaprítjuk és egy fazékban feltesszük főzni az alaplével, citromlével együtt, sózzuk, borsozzuk. Miután felforrt, alacsony lángra tesszük és további kb. 20 perc alatt készre főzzük. A megsült padlizsánkockákat az utolsó 5 percben adjuk hozzá. Megkóstoljuk, ha szükséges után ízesítjük.

Tálaláskor hozzákeverjük a tejszínt és a tetejét megszórjuk friss tépett bazsalikomlevéllel, a mákos-parmezános kekszet kínáljuk mellé.

A kekszhez egy tálba szitáljuk a lisztet, sütőport, hozzászórjuk a fűszereket: paprika, cayenne bors, só, bors.

A puha vajat egy másik tálban összekeverjük a reszelt parmezán sajttal, majd az előzőleg összekevert száraz hozzávalókkal összedolgozzuk, egy könnyű állagú tésztát kell kapnunk.

Alaposan lisztezett felületen gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk szét két egyforma részre, és formázzunk belőle két kb. 3-4 vastag rudat. Ezeket fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük pihentetni.

A mákot egy nagyobb lapos edényben (tálca, tepsi) eloszlatjuk . A hűtőből kivett tészta rudakat alaposan beleforgatjuk a mákba, hogy vastagon bevonja azokat. További kb. 1 órát hagyjuk így is hűtőben pihenni.

Ezalatt a sütőt 170 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral bélelünk egy tepsit. A mákos tészta rudakat kb. 6mm vastag szeletekre vágjuk, és 3cm-es távolságban lefektetjük őket egymás mellé. Kb. 12 perc alatt arany barnára sütjük.

Neked ajánljuk