Citromos fánk

Citromos fánk
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 20 g élesztő
  • 75 g cukor
  • 1 csipet só
  • 100 g olvasztott vaj
  • 100 ml író
  • 80 ml tej
  • 2 egész tojás
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 teáskanál citrom reszelt héja
  • 1/2 teáskanál vanília aroma
  • a citromos cukorhoz:
  • 65 g porcukor
  • 4 teáskanál citrom reszelt héja
  • 6 evőkanél olvasztott vaj
  • 500 g liszt
  • 20 g élesztő
  • 75 g cukor
  • 1 csipet
  • 100 g olvasztott vaj
  • 100 ml író
  • 80 ml tej
  • 2 egész tojás
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 teáskanál citrom reszelt héja
  • 1/2 teáskanál vanília aroma
  • 65 g porcukor
  • 4 teáskanál citrom reszelt héja
  • 6 evőkanél olvasztott vaj

Elkészítés:

A tejet felmelegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, hintünk rá egy kevés cukrot, lefedjük, és hagyjuk, hogy felfusson. A hozzávalókat egy konyhai robotgép segítségével elkezdjük dagasztani, amikor a tésztánk kezd összeállni, a gépet magasabb sebességre kapcsoljuk. A tészta akkor lesz készen, ha már szépen elválik a tál oldalától.

Egy meglisztezett felületen gyors mozdulatokkal még kézzel is átgyúrjuk. A kelesztőtálat kiolajozzuk, majd belehelyezzük a tésztát, aminek a tetejét szintén lekenjük egy kevés olajjal. A tálat egy tiszta konyharuhával lefedjük, és meleg helyen hagyjuk, hogy a háromszorosára dagadjon.

Amikor a tészta megkelt, egy lisztezett felületre tesszük, és gyors mozdulatokkal ismételten átgyúrjuk, majd kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Egy vizespohár segítségével kiszaggatjuk a fánkokat (a poharam kb. 8,5 cm átmérőjű, nekem ez a méret vált be a leginkább).

A kiszaggatott fánkok tetejét egy kevés vízzel meghintjük, majd konyharuhával lefedjük, és meleg helyen hagyjuk, hogy a kétszeresükre nőjenek.

Az olajat egy mély serpenyőben elkezdjük melegíteni (akkor jó, ha egy fakanalat belehelyezünk és mellette buborékosodni kezd). Amikor az olaj elérte a kellő hőmérsékletet, belehelyezzük a fánkokat, és mindegyik oldalát aranybarnára sütjük. A fánkokat hagyjuk, hogy kicsit hűljenek.

A porcukrot és a reszelt citromhéjat egy botmixer segítségével összeaprítjuk. A fánkok tetejét megkenjük az olvasztott vajjal, majd a citromos porcukorba fordítjuk.

Megjegyzés:

A receptet Jakabné Kóber Anita küldte be. Köszönjük!