Citrom szelet

Citrom szelet

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 1 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg porcukor
  • 40 dkg liszt
  • 2 dl tejföl

a krémhez:

  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg cukor

a középső lap töltéséhez:

  • kb. 5 evőkanál baracklekvár

a felszeletelt sütemény tetejére:

  • 1 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg porcukor
  • 40 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • kb. 5 evőkanál baracklekvár
  • porcukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk (könnyen nyújtható, rugalmas tésztát kell kapnunk), és 4 cipóra osztjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tésztagombócokat egyenként 25 × 38 cm-esre nyújtjuk, majd sütőpapírral fedett lemez tepsiben egymás után világosra sütjük a négy lapot. Laponként kb. 12-15 perc alatt sül meg.

A krémhez a lisztet a tejjel és a cukorral simára keverjük, majd sűrű péppé főzzük és kihűtjük. A kihűlt főzött krémhez hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, majd jól kihabosítjuk.

A kihűlt süteményt betöltjük: egy nagyobb téglalap alakú tálat kikészítünk, s erre rakjuk az első tésztalapot. Erre jön a krém fele, majd egy újabb lap, erre kenjük a lekvárt, megint egy lap jön, erre a maradék krém, végül befedjük az utolsó tésztalappal.

Pár órára hűtőbe rakjuk, de legjobb, ha egy éjszakára. Másnap porcukorral megszórva tálaljuk.

Hasonló receptek