Cigány kenyér (Bodag)

Cigány kenyér (Bodag)

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Olcsó ételek

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • kb. 2 tk. só
  • 5 dl langyos víz
  • olaj vagy zsír

Elkészítés:

Elkészítés: A lisztet egy tálba öntjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, megsózzuk. Először a víz felét hozzáadjuk, és egy fakanállal elkezdjük felverni. Amikor a vizet felvette, teszünk hozzá még annyit, hogy az állaga kemény legyen. Jól kidolgozzuk.

Konyharuhával lefedjük, és addig kelesztjük, amíg háromszorosára dagad.

Ha megkelt, egy kerek jénait kikenünk olajjal vagy zsírral, és beleöntjük a tésztát. A tetejét megkenjük vízzel. Nagy hőmérsékleten kb. 40-50 perc alatt készre sütjük.

Ha kisült, megspricceljük vízzel, és még így forrón betekerjük egy konyharuhába.

Neked ajánljuk