Cifra kalács

Cifra kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 40 dkg finomliszt
  • 70 ml langyos tej
  • 150 g natúr joghurt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 4 púpos evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
  • 5 dkg puha vaj
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1-2 evőkanál tej
  • a tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál tej
  • 40 dkg finomliszt
  • 70 ml langyos tej
  • 150 g natúr joghurt
  • 1 db tojás
  • csipet
  • 4 púpos evőkanál kristálycukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1-2 evőkanál tej
  • 1 db tojássárgája
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál tej

Elkészítés:

A tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és a sóval, majd a tojással, vajjal, joghurttal is. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kellemes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, ketté vesszük, az egyikbe beletesszük a 2 evőkanál kakaóport és az 1-2 evőkanál tejet, majd jól összegyúrjuk (annyi tejet adjunk hozzá, hogy megmaradjon a tészta lágysága és ruganyossága).

Kettéválasztjuk a világos és a kakaós tésztát is. Mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra nyújtjuk. Az egyik kakaós tésztára ráhelyezzük a világos tésztát, majd ugyanígy járunk el a másik kakaós, illetve sima tésztával is. Mind a kettőt külön-külön felcsavarjuk, így kapunk két rudat, melyet összefonunk.

Egy kivajazott/lisztezett kalácsformába tesszük (lehet forma nélkül is sütni tepsiben), és kelni hagyjuk még kb. 10 percig. Ezután a tetejét lekenjük a tojás, a cukor és a tej keverékével.

180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Az első 10-15 perc után, ha már a teteje szép barna, akkor letakarjuk egy alufóliával és így sütjük tovább. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)

Amikor megsült, letakarjuk 5 persze egy tiszta konyharuhával, majd kiborítjuk a formából egy fa vágódeszkára, és már langyosan szeletelhetjük is.

Megjegyzés:

A receptet Markos Mária küldte be. Köszönjük!