Chilis fügelekvár

Chilis fügelekvár
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória olcsó
Hozzávalók:
  • 1,5 kg füge (jó érett)
  • 60 dkg barna cukor
  • 1 dl balzsamecet
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 2 teáskanál chili krém (vagy 1-2 db chili)
  • 1,5 kg füge (jó érett)
  • 60 dkg barna cukor
  • 1 dl balzsamecet
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 2 teáskanál chili krém

Elkészítés:

A fügét feldaraboljuk, majd félretesszük. A barna cukrot állandó keverés mellett karamellizálni kezdjük, majd amikor már teljesen elolvadt és szép világos barna színt kapott (ez pár perc), hozzáöntjük az előzőleg feldarabolt fügét. (A cukor a hideg fügétől rögtön megkeményedik, de kevergetve néhány perc után elolvad.)

Ezután hozzáöntjük a balzsamecetet, hozzáadjuk a chili krémet (vagy az apróra összevágott chilit), a gyömbért, majd állandó kevergetés mellett kb. 30 perc alatt főzzük kellően sűrűre.

Az elkészült lekvárt belemerjük az előzőleg kimosott, és sterilizált üvegekbe, majd száraz dunsztba tesszük, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (Az üvegeket csavaros tetővel vagy celofán papírral) lezárhatjuk.

A kissé pikánsan csípős fügelekvárt kínálhatjuk sültek vagy finom sajtok mellé, de süteményeket is ízesíthetünk vele.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!