Búbos hús

Búbos hús

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 80 dkg csirkemell
  • szárnyas fűszerkeverék
  • 8 szelet Trappista sajt
  • 20 dkg friss csiperkegomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 kis dobozos májpástétom
  • 4 púpos evőkanál zsemlemorzsa
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • pár csepp étolaj

a körethez:

  • 20 dkg rizs
  • 3 db nagyobb paradicsom
  • 2 db közepes kápia paprika
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • pár csepp étolaj
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt, füstölt pirospaprika (ízlés szerint)
  • 1 kis dobozos tejföl
  • friss salátakeverék

Elkészítés:

A csirkemellet éles késsel vékonyra felszeleteljük, majd kiolajozott tepsiben egymás mellé helyezzük és megszórjuk szárnyas fűszerkeverékkel. A töltelékhez pár csepp étolajon összepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és gombát.

A hagymás gombát egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a májpástétomot, a zsemlemorzsát, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. A hozzávalókat villával összeforgatjuk, szükség szerint (a zsemlemorzsa minőségétől és durvaságától függően) adhatunk még hozzá zsemlemorzsát. Az a lényeg, hogy közepesen kemény, nem száraz, formázható masszát kapjunk.

A kész masszából nagyobb gombócokat formázunk, kicsit megnyújtjuk és a csirkemellek tetejére helyezzük. A töltelék tetejére egy szelet sajtot teszünk.

Az előkészített búbos húst sütőbe helyezzük és közepes lángon készre sütjük. A hús akkor jó, ha a villa könnyen beleszúrható, a sajt pedig hólyagosra sült. Ameddig a hús sül, elkészítjük a köretet.

A rizst egy edénybe tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Felforraljuk, majd takaréklángon puhára főzzük. Főzés közben sóval ízesítjük, illetve folyamatosan figyeljük a víz mennyiségét. A lényeg, hogy ne legyen ragadós.

A mártáshoz pár csepp étolajon összesütjük az apróra vágott hagymát, kápia paprikát és paradicsomot, majd aprító gépbe tesszük és pürésítjük. Ezután füstölt, őrölt pirospaprikával, sóval ízesítjük, illetve hozzáadjuk a tejfölt és a gépben összekevertetjük. A mártást hűtőbe tesszük tálalásig.

A sült húst rizzsel, zöldséges mártással és friss salátával tálaljuk.

A receptet Nemes-Pádár Csilla küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk