Bőrös sült császárhús fűszeres krumplival

Bőrös sült császárhús fűszeres krumplival

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg körüli bőrös császárhús

a száraz páchoz:

  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 teáskanál őrölt színes bors
  • 1/2 teáskanál őrölt zöld bors
  • 5-6 gerezd fokhagyma

valamint:

  • 2 dl hús alaplé (húsleves, vagy leveskockából készült tyúk- vagy erőleves)

a fűszeres sült krumplihoz:

  • 1 kg sütnivaló krumpli (sárga)
  • 2 dl pecsenyezsír (a hús sütésénél visszamaradt zsír)
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

A sót alaposan összekeverjük a fűszerekkel. A fokhagyma gerezdeket vékonyan felszeleteljük. A bőrös császárhúst éles késsel rombusz alakban beirdaljuk, majd mindkét oldalát alaposan bedörzsöljük a sós fűszerekkel. Ezután a beirdalt bőr réseibe belenyomkodjuk a felszeletelt fokhagymát, majd fóliával lefedjük a húst, és pár órára, vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek kellően átjárják.

A tepsibe öntjük a húsalaplét, majd beletesszük bőrös felével lefelé a húst. Ezután fóliával befedjük, majd betesszük 120 fokra előmelegített sütőbe, és 2 órán keresztül pároljuk.

Ezután kivesszük a sütőből, majd átfordítjuk a húst, hogy a bőrös fele kerüljön felülre, majd lefóliázva további 1 óráig pároljuk. Amikor a hús puhára párolódott, a fóliát levesszük, majd hőfokot feljebb vesszük (kb. 200 fokra) és a hús bőrét szép pirosra, jó ropogósra sütjük. (kb. 50 perc) A sütőből kivéve, hagyjuk a húst legalább egy fél órát állni, mielőtt felszeletelnék, és tálalnánk.

A krumplit megpucoljuk, majd vékonyra vágjuk. Ezután a tepsibe tesszük, ráöntjük a pecsenyezsírt, megózzuk, és alaposan összekeverjük.

Közepesen meleg (160 fok) sütőbe tesszük, és kb. 50 perc alatt szép pirosra sütjük. (A sütési idő felénél óvatosan átforgatjuk a krumplit.) Amikor megsült, leöntjük róla a felesleges zsírt. Tálalás előtt éles késszel ízlés szerint felszeleteljük, majd a fűszeres sült krumplival és ízlés szerinti savanyúsággal kínáljuk.

(A lassú sütésnek köszönhetően a hús nagyon omlós, és egyáltalában nem zsíros, a bőre pedig porhanyósan ropogós.)

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk