Borjútokány gombával

Borjútokány gombával

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 45 dkg borjúlapocka
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 3 ek. olaj
  • 20 dkg gomba
  • 1 dl száraz bor
  • 2 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 pritamin paprika
  • 1 babérlevél
  • majoránna
  • bors
  • tarka bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. liszt
  • mustár

Elkészítés:

A húst kisujjnyi, a szalonnát keskeny csíkokra, a vöröshagymát, fokhagymát finomra aprítjuk, a gombát szeleteljük, a paradicsompaprikát kis kockára daraboljuk.

1 evőkanál zsiradékban a szalonnát lassan pirosra sütjük, a gombát hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, megpároljuk, zsírjára sütjük, kicsit lepirítjuk, félretesszük.

A maradék zsiradékban a vöröshagymát enyhe szalmasárgára pirítjuk, rajta a fokhagymát is megfuttatjuk. Hozzáadjuk a húst, magas hőfokon folytonos keveréssel körülpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával, babérral ízesítjük, meglocsoljuk borral, lefedve, takarékon puhulásig saját levében pároljuk. Hozzáadjuk a félretett szalonnás gombát és a kockázott pritamin paprikát, együtt pároljuk néhány percig.

A tejfölben kikeverjük a lisztet kb. 2 dl vízzel, behabarjuk a tokányt, összeforraljuk, közben szükség szerint a fűszereket pótoljuk, durvára őrölt tarka borssal, kevés mustárral ízesítjük.

Köretnek nokedlit, párolt rizst, főtt tésztát kínálhatunk.

Neked ajánljuk