Elkészítés:
Egy liter vizet a fűszerekkel felforralunk és a borjúbrízt megabáljuk benne kb. 10 perc alatt.
A mártáshoz a babért, hagymát, fokhagymát, citromhéjat, kapribogyót, uborkát aprítógépben finomra vágjuk. Az olajon a cukrot megkaramellizáljuk, rátesszük a lisztet, kevés ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított fűszereket, tovább pirítjuk, majd felöntjük a bríz abalevével, hozzáadjuk a mustárt, fehér bort és jól kiforraljuk. Leszűrjük és a feldarabolt brízt a mártásban melegen tartjuk.
A szalvétagombóchoz a szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük. A zsírban üvegesre pároljuk a kis kockára vágott hagymát, majd kihűtjük.
A zsemléket kis kockákra vágjuk, egy tálba halmozzuk. A tojásokat kikeverjük a tejjel, és megsózzuk. A kihűtött szalonnás hagymát és a tojásos tejet ráöntjük a zsemlére, összekeverjük, majd egy kicsit pihentetjük, hogy felszívja a nedvességet. Ezután megszórjuk egy kanál liszttel és átkeverjük, majd folyamatosan adjuk hozzá a többi kanál lisztet. Mindezt jól összekeverjük, jól összenyomkodjuk, és fél órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
Az 50 cm hosszú alufólia csíkot leterítjük, beolajozzuk. A gombócmasszából 2 vastag hurkát formázunk, a fóliát szorosan felcsavarjuk. A két végét szorosra tekerjük, majd lobogó vízben alaposan betekerve, 30 percet főzzük. Ezután a fóliából kivéve cikkekre vágjuk.
Egy tálon elrendezzük és barnulásig forrósított vajjal leöntjük, petrezselyemmel megszórjuk. Tálalás: a borjúbrízt babéros mártással, szalvétagombóccal tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet Taksár Ferenc küldte be. Köszönjük!
Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon.
Ez is érdekelheti
Kategóriák
ebéd-vacsora otthonra
,
nyári
,
Őszi
,
téli
,
tavaszi
,
közepesen költséges
,
rafinált
,
több, mint másfél óra
,
főétel
,
marhahúsos