Borjúbríz babéros mártással szalvétagombóccal

Borjúbríz babéros mártással szalvétagombóccal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége rafinált
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 8 személyre:
  • 80 dkg megtisztított borjúbríz
  • egy sárgarépa
  • egy petrezselyem gyökér
  • 10 szem egész bors
  • 2 friss babérlevél
  • a mártáshoz:
  • 2 db friss babérlevél
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél citrom héja (csak a sárga rész)
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 1 kisebb csemege uborka
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl száraz fehér bor
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • a szalvétagombóchoz (2 db rúdhoz):
  • 5 db szikkadt zsemle
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 evőkanál liszt
  • bors
  • magyaros fűszerkeverék
  • étolaj
  • a fólia kenéshez:
  • vaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 50 cm hosszú alufólia
  • 80 dkg megtisztított borjúbríz
  • egy db sárgarépa
  • egy db petrezselyem gyökér
  • 10 szem egész bors
  • 2 friss babérlevél
  • 2 db friss babérlevél
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél db citrom héja (csak a sárga rész)
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 1 kisebb csemege uborka
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl száraz fehér bor
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 5 db szikkadt zsemle
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 evőkanál liszt
  • bors
  • magyaros fűszerkeverék
  • étolaj
  • vaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

Egy liter vizet a fűszerekkel felforralunk és a borjúbrízt megabáljuk benne kb. 10 perc alatt.

A mártáshoz a babért, hagymát, fokhagymát, citromhéjat, kapribogyót, uborkát aprítógépben finomra vágjuk. Az olajon a cukrot megkaramellizáljuk, rátesszük a lisztet, kevés ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított fűszereket, tovább pirítjuk, majd felöntjük a bríz abalevével, hozzáadjuk a mustárt, fehér bort és jól kiforraljuk. Leszűrjük és a feldarabolt brízt a mártásban melegen tartjuk.

A szalvétagombóchoz a szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük. A zsírban üvegesre pároljuk a kis kockára vágott hagymát, majd kihűtjük.

A zsemléket kis kockákra vágjuk, egy tálba halmozzuk. A tojásokat kikeverjük a tejjel, és megsózzuk. A kihűtött szalonnás hagymát és a tojásos tejet ráöntjük a zsemlére, összekeverjük, majd egy kicsit pihentetjük, hogy felszívja a nedvességet. Ezután megszórjuk egy kanál liszttel és átkeverjük, majd folyamatosan adjuk hozzá a többi kanál lisztet. Mindezt jól összekeverjük, jól összenyomkodjuk, és fél órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.

Az 50 cm hosszú alufólia csíkot leterítjük, beolajozzuk. A gombócmasszából 2 vastag hurkát formázunk, a fóliát szorosan felcsavarjuk. A két végét szorosra tekerjük, majd lobogó vízben alaposan betekerve, 30 percet főzzük. Ezután a fóliából kivéve cikkekre vágjuk.

Egy tálon elrendezzük és barnulásig forrósított vajjal leöntjük, petrezselyemmel megszórjuk. Tálalás: a borjúbrízt babéros mártással, szalvétagombóccal tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Taksár Ferenc küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti