Borjú májgombóc leves

Borjú májgombóc leves

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a gombóchoz:

  • 20 dkg borjú máj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 lapos kávéskanál só
  • 1 csipet frissen őrölt bors
  • 0,5 csokor petrezselyem
  • 1 marék Gluténmentes zabpehely
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál zsír

a leveshez:

  • 1 db borjú húsos csont
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 1 fél kisebb zeller gumó
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • kb. 1,5 l víz

Elkészítés:

A marhahús csontot daraboltassuk el a hentessel, úgy egyszerűbb a használata. (Én mindig leöblítem csontot, bár tudom rengeteg vita alakult ki arra vonatkozólag, hogy mossuk a húst vagy sem felhasználás előtt. Én jéghideg vízzel leöblítem minden alkalommal a hús árut.)

Öblítés után egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a csontokat, majd előmelegített sütőbe rakjuk kb. 10-15 percre, közben egyszer kétszer átforgatjuk, hogy minden oldala kezdjen el sülni. Ezzel egyrészt az ízeket bezárjuk a húsba, ízletesebb lesz a leves, másrészt pedig nem fog felhabzani a levesünk főzés közben. Miközben a csontok a sütőben csücsülnek, addig megpucoljuk a zöldségeket, felkarikázzuk a répát, darabokra vágjuk a fehérrépát, a zellert egyben hagyjuk, a hagymákról lefejtjük a héját és azokat is egyben hagyjuk.

A 10-15 perc letelte után a csontokat egy leveses lábosba szedjük, felöntjük kb. 1,5 liter (amennyi ellepi) jéghideg vízzel, és hozzáadjuk a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús le nem válik a csontról.

Amíg a leves fő, elkészítjük a májgombóc betétet. Ehhez a májat szintén megmossuk, majd apró kockákra vágjuk és kevés zsíron (kb. egy evőkanál) megpirítjuk, vigyázva, hogy ne száradjon ki. Miután megpirult, hozzáadjuk a kockára vágott vöröshagymát, és azzal tovább pirítjuk még nagyjából 5 percig.

Ezután a hagymás májat egy mixerbe öntjük, amibe pépesre zúzzuk. Ezután hozzáadjuk a tojást, a sót, a borsot, a zöldség zöldjét, a fokhagymát és a zabpelyhet. Jó kis pépes masszát kell kapjunk. Ha kissé híg lenne, lehet dúsítani még egy kis zabpehellyel, ha túl masszív, akkor egy kevéske tojással.

Miután a csontról a hús leválik, kiszedjük a levesből a fehérrépát, a zellert és a csontokat, maradjon csak a tiszta leves a sárgarépákkal, és ebbe vizes kézzel kis golyókat formázva eresszük bele a májgombócokat, és megvárjuk, amíg azok teljesen megfőnek, feljönnek a leves tetejére. Ezután már tálalható a forró finom lélekmelegítő leveske.

Neked ajánljuk