Bodzavirágos piskótatekercs rebarbarás krémmel

Bodzavirágos piskótatekercs rebarbarás krémmel

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 12,5 dkg liszt
  • 2-3 evőkanál száráról lecsipkedett bodzavirág
  • 2 evőkanál forró víz
  • *

a rebarbara péphez:

  • 6-7 szál rebarbara
  • 1 evőkanál cukor
  • *

a rebarbarás krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín + habfix)
  • az előzőleg elkészített, kihűtött rebarbara pép

Elkészítés:

A porcukrot és a vaníliás cukrot a keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az egész tojásokat és pár perc alatt, robotgéppel jó habosra keverjük. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, hozzácsorgatjuk a forró vizet, majd további 1-2 percig keverjük.

A lisztet a cukros-tojásos habhoz szitáljuk, hozzáadjuk a lecsipkedett bodzavirágot, majd fakanállal óvatosan összekeverjük, -forgatjuk.

Egy gáztepsit sütőpapírral kibálelünk, majd egyenletesen rákenjük a masszát (kb. 37x33 cm-es gáztepsi) és közepes hőmérsékletűre előmelegített sütőbe tesshzük, ahol kb. 15 perc alatt megsütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)

Egy nagyobb sütőpapírt enyhén megszórunk liszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön ráfordítjuk. Ezután óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával letakarjuk a tésztát. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.) Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni.

A rebarbara külső, hártyás részét lehúzzuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot és annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen csak ellepje, majd pár perc alatt puhára főzzük. Ezután egy szűrőbe tesszük és alaposan lecsepegtetjük, majd botmixerrel pépesítjük. Végül hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt a krémhez kevernénk.

A mascarponéhoz adjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, majd simára keverjük. Ezután kanalanként hozzákeverjük a rebarbara pépet, arra figyelve, hogy nehogy túl lágy legyen a krém.

A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd egy keverőkanállal, apránként a krémhez keverjük.

A teljesen kihűlt piskótát kitekerjük, majd egyenletesen rákenjük a krém 2/3 részét, és óvatosan feltekerjük. A maradék krémmel ezután kívülről is bevonjuk a piskótát, majd a hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt a piskótatekercset a hűtőből kivesszük és ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

A tészta nagyon könnyű és jól érződik benne a bodza íze, melyhez jól illik a rebarbarával ízesített habkönnyű krém

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk