Bodzaszörp

Bodzaszörp

Hozzávalók:

  • 5 l víz
  • 20 dkg citromsav
  • 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja
  • sok bodzavirág (legalább 100)
  • 1,2 dkg benzoesavas nátrium
  • 10 kg cukor

Elkészítés:

Főzzünk 10 kg cukorból és 5 l vízből sűrű szirupot egy 15 literes edényben, aztán hűtsük le.

Tegyük bele a következőket:

-20 dkg citromsav

-1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja

-sok bodzavirág (legalább 100)

Hagyjuk állni legalább 5-6 napig, közben többször kevergessük.

Végül szedjük ki belőle (szűrjük le) a virágot és a citromhéjat, csavarjuk ki, majd mossuk ki. A mosólé 3-4-szeres higítással már iható.

A sűrű szörpöt szűrjük át egy szitán, és töltsük üvegbe vagy flakonba. 8-10-szeres higítással iható. Nagyjából 11-12 l lesz belőle.

Tipp: Ha szeretnénk, hogy sokáig elálljon, 12 g benzoesavas nátriumot is keverjünk bele a citromsavval együtt, vagy mélyhűtőben tároljuk a szörpöt levágott tetejű, kimosott, nylon zacskóval bélelt üdítős vagy tejes dobozban.

Neked ajánljuk