Bodzaszörp házilag

Bodzaszörp házilag
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória olcsó
Hozzávalók:
  • 50 dkg cukor
  • 10-12 db szép húsos bodzavirág
  • 1 citrom
  • 1 mokkáskanál citromsav
  • 2 evőkanál ecet
  • 50 dkg cukor
  • 10-12 db szép húsos bodzavirág
  • 1 db citrom
  • 1 mokkáskanál citromsav
  • 2 evőkanál ecet

Elkészítés:

Fazékban 4 liter vizet forralunk a cukorral, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben a lehetőleg frissen szedett bodzavirágokat jól leöblítjük. Ötliteres befőttes üvegbe beletesszük a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és az ecetet. Felöntjük a kihűlt citromos vízzel, jól összekeverjük, lefedjük az üveget.

Hűvös helyen 3 napig állni hagyjuk, közben naponta egyszer jól átkeverjük. Ezután leszűrjük, csavaros üvegekben töltjük, hűvös helyen tároljuk. A felnyitottat pedig a hűtőbe tesszük.

És ahogy nagyi készítette:
Hozzávalók:
2 kg cukor
15 szem citrompótló
1 mk. szalicil
15 bodzavirág
1 citrom

A kristálycukrot 2 liter forró vízben felolvasztjuk és főzzük, majd hagyjuk hűlni. Mikor már langyos a cukros lé, akkor citrompótlót és a tartósításhoz szalicilt keverünk bele.

Az átmosott, lecsepegtetett bodzavirágokat belerakjuk egy 5 literes üvegbe a felkarikázott citrommal, és a levet ráöntjük. Lezárva hagyjuk érlelődni, nagyjából 3-4 napot.

Ezek után leszűrjük a szörpöt és kisebb üvegekbe adagoljuk, alaposan lezárjuk. A hűtőben sokáig eláll.

Mindkét esetben az elkészítési idő 30 perc + pihentetés

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti