Bodzaszörp

Bodzaszörp
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 3 l víz
  • 35 fej szép bodza
  • 1 db citrom
  • 10 dkg citromsav
  • a leszűrés után:
  • 3 kg kristálycukor
  • 10 szem citrompótló
  • 1 kávéskanál natrium-benzonát vagy szalicil
  • 3 l víz
  • 35 fej szép bodza
  • 1 db citrom
  • 10 dkg citromsav
  • 3 kg kristálycukor
  • 10 szem citrompótló
  • 1 kávéskanál natrium-benzonát vagy szalicil

Elkészítés:

A bodzavirág zöld szárát eltávolítjuk. Az alaposan megmosott citromot vékony szeletekre vágjuk.

Egy fazékba tesszük a virágokat. (Régebben megszoktam mosni folyó víz alatt, de most már nem. A bodzát védett helyről, ne az út széléről szedjük!) Ráöntjük a vizet és rászórjuk a citromsavat is. Egy napig állni hagyjuk, sűrűn kevergetjük. (Egy napnál állhat többet is.)

Ezután egy sűrű szövésű ruhán keresztül leszűrjük. A citrom karikákat is jól kinyomkodjuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a citrompótlót és elkeverjük benne a tartósítót. Sűrűn kevergetjük, lehetőleg hűvös helyre tegyük.

Amikor elolvad a cukor, tisztára mosott palackokba merjük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!