Blaha Lujza szelet újragondolva

Blaha Lujza szelet újragondolva
Elkészítési idő
4,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a diós linzer alaphoz:
  • 24 dkg vaj
  • 24 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 12 dkg darált dió
  • fél csomag sütőpor
  • a málnás krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg habtejszín
  • 1 db citrom kifacsart leve
  • 50 dkg málna (mirelit is lehet)
  • 3 db lapzselatin
  • a málnazseléhez:
  • 40 dkg málna (mirelit is lehet)
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 db lapzselatin
  • a díszítéshez:
  • málnaszemek és étcsokoládé
  • (a megadott mennyiség 14-16 darabhoz elegendő)
  • 24 dkg vaj
  • 24 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 12 dkg darált dió
  • fél csomag sütőpor
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg habtejszín
  • 1 db citrom kifacsart leve
  • 50 dkg málna (mirelit is lehet)
  • 3 db lapzselatin
  • 40 dkg málna (mirelit is lehet)
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 db lapzselatin
  • málnaszemek
  • étcsokoládé

Elkészítés:

A linzertészta hozzávalóit összekeverjük, tésztává gyúrjuk, majd 30 percre fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük. Az idő leteltével vékonyra kinyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle (mintha Ischler lenne). 180°C-os sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

A krémhez a lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. A mascarponét és porcukrot elkeverjük, majd hozzáadjuk a lapzselatint. A tejszínt habbá verjük, majd ügyelve, hogy nehogy összetörjük, fellazítjuk vele a mascarponés krémet, majd belefacsarjuk a friss citrom levét is.

A málnát egy szűrőn áttörjük, majd az így kapott málnapépet hozzáadjuk a mascarponés masszához.

A málnazselé elkészítéséhez az átpasszírozott málnapüréhez hozzáadjuk a cukrot, majd közepes tűzön addig melegítjük, amíg kicsit be nem sűrűsödik. A langyos zselében elkeverjük a hideg vízbe áztatott lapzselatint, majd teljesen hagyjuk kihűlni és megdermedni.

A mascarponés krémet csillagcsöves habzsákba töltjük. Összeállításkor két darab linzertésztát összeragasztunk málnazselével, majd a mascarponés krémet kis halmokban a tetejére nyomjuk. Végül málnaszemekkel és étcsokoládéval díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Smid Attila küldte be. Köszönjük!