Birsalmás pite

Birsalmás pite
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj (vagy sertészsír)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • a töltelékhez:
  • kihűtött, darabolt birsalma
  • 25 dkg ricotta
  • 15 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 db tojás
  • 1,5 dl habtejszín
  • eszelt citromhéj
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj (vagy sertészsír)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet
  • birsalma
  • 25 dkg ricotta
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 db tojás
  • 1,5 dl habtejszín
  • reszelt citromhéj

Elkészítés:

Eredetileg almás pite recept, de megsütöttem már szilvás töltelékkel is. Most rengeteg birsalmát kaptam, és nem tudtam vele mit kezdeni, így született ez az ötlet. Mennyi lett!

A birsalma főzésével kezdjünk, mert teljesen ki kell hűteni mielőtt a tésztára kerül. 3-4 db birsalmát megpucolunk, majd a magházat eltávolítjuk, és ízlés szerint feldaraboljuk. Ezután fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral és vaníliás cukorral ízesített vízben puhára főzzük. (Vigyázzunk, nehogy sokáig főzzük, mert szétmállik.)

A puhára főtt birsalmát ezután egészen kihűtjük, majd a levéből kiszedjük, és alaposan lecsepegtetjük. A lisztet a csipet sóval és a sütőporral összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzáadjuk az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett felületen (vagy folpack fólián) a tésztát kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformát. Ezután addig a hűtőbe tesszük, ameddig elkészítjük a tölteléket.

A ricottát, a cukrot, a két egész tojást, a habtejszínt (nem kell felverni!), a reszelt citromhéjat és a vaníliás pudingport egy tálba tesszük, majd alaposan összekeverjük.

A piteformában lévő tésztán egyenletesen elosztjuk a teljesen kihűtött birsalmát, majd óvatosan ráöntjük a ricottás-tejszínes keveréket. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 35-40 percig sütjük (én légkeverésnél 160 fokon 35 percig sütöttem). A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt a pitét a formából kivesszük, majd ízlés szerint megszórjuk porcukorral a tetejét. Ezután felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!