Birsalmás-mandulakrémes galette

Birsalmás-mandulakrémes galette
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 220 g liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 100 g vaj
  • 50 g víz
  • a töltelékhez:
  • 30 g vaj
  • 30 g cukor
  • 1 tojás
  • fél evőkanál liszt
  • 50 g darált mandula
  • 200 g birsalma
  • a tetejére:
  • tojássárgája
  • szeletelt mandula
  • 220 g liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 100 g vaj
  • 50 g víz
  • 30 g vaj
  • 30 g cukor
  • 1 db tojás
  • fél evőkanál liszt
  • 50 g darált mandula
  • 200 g birsalma
  • tojássárgája
  • szeletelt mandula

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egyszerűen összegyúrjuk és hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A birsalmát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk. Előfőzzük (kb. forrástól számított 5 percig főzzük, ne legyen teljesen puha, inkább félkemény!), leszűrjük, hagyjuk kihűlni.

A mandulakrémhez habosra keverjük a cukrot a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a darált mandulát.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tésztát kör alakúra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsire tesszük. A mandulakrémet a tészta közepére kenjük úgy, hogy a szélektől maradjon el 3-5 cm, és rétesszük a birsalma szeleteket.

Felhajtogatjuk a tészta széleit, és az előmelegített sütőbe tesszük. 15 percig sütjük, majd a tészta szélét megkenjük tojássárgájával és megszórjuk szeletelt mandulával. Visszaesszük a sütőbe és további 20-25 percig sütjük. Akkor jó a tészta, ha szép piros.

Megjegyzés:

A receptet Mácsai-Molnár Ágnes küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti