Berényi krumplileves

Berényi krumplileves
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg burgonya
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • fél szál füstölt házikolbász
  • 8 tojás
  • kevés só
  • kevés ecet
  • csipet őrölt bors
  • néhány babérlevél
  • 125 g tejföl
  • 50 dkg burgonya
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • fél szál füstölt házikolbász
  • 8 tojás
  • kevés
  • kevés ecet
  • csipet őrölt bors
  • néhány babérlevél
  • 125 g tejföl

Elkészítés:

A megtisztított krumplit kisebb kockákra, a sárgarépát karikákra vágjuk. A babérlevéllel együtt enyhén sós, ecetes vízben feltesszük főni (az ecet elhagyható, van aki nem szereti ecetesen).

Rövid főzés után belekerül a karikára vágott házikolbász, ki-ki ízlése szerint enyhén, vagy erősebben csípőset válasszon. Apróra vágott vagy szárított petrezselyemzöld és buggyantott tojás is kerül a levesbe a következő módon: kisebb merőkanálba ütjük bele a tojást, majd a forró levesbe süllyesszük. Akkor engedjük teljesen bele, amikor a fehérje megszilárdult.

Ha úgy szeretnénk, hogy a tojás sárgája folyós maradjon, akkor ne a levesben, hanem külön, forró vízben végezzük el a „buggyantást”, majd a kész tojást azonnal tegyük hideg vízbe, hogy ne szilárduljon meg a sárgája. Ebben az esetben, tálalásnál mindenkinek, kínáljuk külön a buggyantott tojásokat. Személyenként, minimum kettővel számoljunk.

A levest, a legvégén tejföllel, vagy főzőtejszínnel elkeverjük, így adva meg végleges ízét, állagát.

Megjegyzés:

A receptet Gasztropajti küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti