Bejglitorta

Bejglitorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 2 kiskanál kristálycukor
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 2 evőkanál rum
  • fél citrom reszelt héja
  • kevés só
  • a nyújtáshoz:
  • kevés liszt
  • a töltelékhez:
  • 30-30 dkg darált dió és mák
  • 15-15 dkg porcukor
  • 8-8 dkg mazsola
  • fél-fél citrom reszelt héja
  • 1-1 csomag vaníliás cukor
  • csipet fahéj
  • 0,5 dl rum
  • 1-1 dl tej
  • 2-2 evőkanál lekvár
  • a tészta lekenéséhez:
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 2 kiskanál kristálycukor
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 3 db tojássárgája
  • 2 evőkanál rum
  • fél db citrom reszelt héja
  • kevés
  • kevés liszt
  • 30-30 dkg darált dió és mák
  • 15-15 dkg porcukor
  • 8-8 dkg mazsola
  • fél-fél citrom reszelt héja
  • 1-1 csomag vaníliás cukor
  • csipet fahéj
  • 0,5 dl rum
  • 1-1 dl tej
  • 2-2 evőkanál lekvár
  • 2 db tojássárgája

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a kristálycukrot és 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután a tejes élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, citrom héjával, sóval jól összegyúrjuk, letakarva a hűtőbe tesszük pár órára pihenni.

A diótöltelékhez a diót összekeverjük a cukorral, citromhéjjal,a rumba áztatott mazsolával, vaníliával és a felforralt, lehűtött tejjel,1-2 evőkanál lekvárral. (A máktölteléket ugyanígy készítjük el.) Mindkét tölteléket betakarjuk és jól lehűtjük.

A tölteléket és a tésztát akár előző nap is elkészíthetjük. A tésztát 5 részre osztjuk, ebből 1 legyen nagyobb, ami majd a tortaforma aljára és oldalára kerül. A másik 4 lapot nyújtsuk 24-26 cm átmérőjű körre, attól függ, mekkora a tortasütőnk. Három lapot villával megszurkáljunk, 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt a lapokat külön-külön megsütjük.

A legnagyobb tésztát kinyújtjuk, tortaformába tesszük úgy, hogy az oldalát is betakarjuk a tésztával. Rátesszük a máktöltelék felét, erre jön egy elősütött lap, erre a diótöltelék fele, ismét egy elősütött lap, arra a maradék máktöltelék, újabb lap, amire jön a maradék diótöltelék, majd befedjük az utolsó, de nem elősütött tésztakoronggal.

A tetejét tojássárgájával lekenjük, bő fél órát pihentetjük. Ezután újból megkenjük a tojássárgájával, ismét hagyjuk pihenni fél órát, villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45-50 percig sütjük. (Ha időközben túlságosan pirulna a teteje, takarjuk le fóliával!)

Hagyjuk teljesen kihűlni, csak másnap szeleteljük!

Megjegyzés:

A receptet Schwarcz Edit küldte be. Köszönjük!