Bejgli

Bejgli

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 20 g friss élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 200 g sertészsír
  • 250 g vaj
  • 250 ml tej
  • 1 teáskanál só
  • 100 g porcukor
  • *
  • a diós töltelékhez:
  • 540 g cukrozott darált dió
  • 1 db narancs reszelt héja
  • *
  • a mákos töltelékhez:
  • 540 g darált mák
  • 300 g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • *
  • a cukorsziruphoz:
  • 500 ml víz
  • 350 g kristálycukor
  • *
  • a kenéshez:
  • 2 db tojássárgája 

Elkészítés:

Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a porcukrot. Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe és hozzáadjuk a két tojássárgáját, majd ezután jól elkeverjük. (Nem kell felfuttatni az élesztőt.) A lisztet elmorzsoljuk a zsírral. Amikor ez kész van, hozzáadjuk az élesztős keveréket is. Sima tésztát gyúrunk belőle, ezután négy cipóra osztjuk és fóliába csomagoljuk őket, majd berakjuk a hűtőbe egy órára pihenni.

Amíg hűlnek a tészták, elkészítjük a töltelékeket. A mákot összekeverjük a hozzávalókkal. Ugyanezt tesszük a dióval is. Cukor szirupot főzünk, amit apránként a dióhoz és a mákhoz adagolunk. Vigyázzunk, mennyi szirupot adunk a mákos és diós keverékhez, mert nem szabad a tölteléknek túl nedvesnek lennie! Ezután hagyjuk őket kihűlni.

A tésztákat kinyújtjuk, lekenjük a töltelékkel, a két szélét behajtjuk és felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Amikor készen vagyunk, lekenjük tojássárgájával és hűvös helyen hagyjuk száradni egy órát. Amikor megszáradt, lekenjük tojásfehérjével és meleg helyen hagyjuk száradni egy órát.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az idő leteltével megszurkáljuk a bejgliket egy hurkapálcika segítségével, hogy a benne lévő gőz sütés közben el tudjon távozni. Ezután a sütőbe tesszük és az előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.

A receptet Botos Anna küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk