Bejgli az ünnepekre

Bejgli az ünnepekre

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • porcukor
  • csipet só

A diótöltelékhez:

  • 30 dkg porcukor
  • 4 dl tej
  • 40 dkg darált dió
  • 5 dkg mazsola
  • 3 cl rum
  • 1 vaníliarúd
  • A máktöltelékhez
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl víz
  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg mazsola
  • 3 cl rum

A gesztenyetöltelékhez:

  • 50 dkg gesztenyemassza
  • vaníliás cukor
  • rum

A túrótöltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 1 tojás
  • 1 tojássárga
  • méz
  • mazsola
  • vaníliás cukor
  • citromhéj
  • narancshéj

Elkészítés:

A tésztához langyos tejfölbe ütöm a tojást és élesztőt teszek bele.

A lisztet, vajat, 5 dkg porcukrot, csipet sót és az élesztős tejfölt alaposan összedolgozom.

A tésztát 4 felé veszem és fóliába csomagolva egy éjszakát hűtöm.

A diós töltelékhez a porcukros tejet felforralom, majd vaníliával, rumba áztatott mazsolával ízesítem, utána tűzről levéve darált dióval szórom és langyosra hűtöm.

A mákoshoz 1 dl vízben forralom a cukrot, majd tűről lehúzva beleszórom a mákot, mazsolát és reszelt citromhéjjal és citromlével ízesítve langyosra hűtöm.

Végül a gesztenyés és a túrós töltelék hozzávalóit egyszerűen csak összedolgozom.

A tésztákat átgyúrom, utána liszetezett felületen 5 mm vastagra nyújtom, tojásfehérjével lekenem és a töltelék felével töltöm, mazsolával szórom és feltekerem.

Tetejüket tojássárgával lekenem, majd fél órát pihentetem, utána tojássárgával is lekenem és újból fél órát pihentetem, majd megszurkálom.

40 percet sütöm, de az első 20 percben a sütőajtót nem nyitom ki, majd a tepsiben hagyom kihűlni.

Neked ajánljuk