Bécsi farsangi fánk

Bécsi farsangi fánk

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 8 dkg kristálycukor
  • 4 dkg friss élesztő
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 8 dkg vaj
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 evőkanál rum (vagy 1 mokkáskanál rumaroma)

A töltéshez:

  • sárgabarack lekvár vagy gyümölcs
  • porcukor
  • színes szórócukor
  • méz, stb.

Elkészítés:

A tejet felforraljuk, langyosra hűtjük, majd elfelezzük. Egyik felében feloldjuk az élesztőt, a langyos lisztbe vájt mélyedésbe öntjük, kevés liszttel megszórjuk, ez lesz a kovász. Letakarva kb. 20 percig pihentetjük meleg helyen.

A tej másik felében feloldjuk a kristálycukrot, vajat, vaníliás cukrot, sót, és hozzáadjuk a rumot. Amikor megkelt, a tejjel a tojássárgákkal, az egész tojással, a reszelt citromhéjjal jól összedolgozzuk. Fakanállal vagy kézzel fényes selymesre dolgozzuk, mindaddig, amíg hólyagokat vet. (Ha adunk hozzá 1 teáskanál olajat, hamarabb kidolgozható a tészta.)

Amikor a tészta elválik az edény aljától és oldalától, akkor az edény alját lisztel megszórjuk, rátesszük a tésztát, majd a tészta tetejét olajos kézzel megpaskoljuk, az edényt letakarjuk és a duplájára kelesztjük.

A tésztát lisztezett lapon kisujjnyi vastagságra nyújtjuk, szaggatóval kiszaggatjuk.

Töltetlen és töltött fánkokat készítünk. A töltött fánkhoz 2 darabot használunk fel, a széleit jól összenyomkodjuk, majd kisebb szaggatóval ismét kiszaggatjuk. Újból kelesztjük, a töltöttet kissé tovább.

Felforrósított zsiradékon a fánkok mindkét oldalát halvány rózsaszínűre sütjük, majd rácsra rakva lecsepegtetjük.

A receptet dr. Gondek Károlyné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk