Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy négyszögletes (20x20 cm) tepsit kivajazunk, majd kilisztezünk.
A vajat, a cukrot és a vaníliaaromát egy tálban habosra keverjük. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyiket alaposan a masszába keverjük. A szeletelt mandulát aprítógépben leaprítjuk, majd a liszttel és a sütőporral a tésztába keverjük.
A keveréket (lemérve) 2 részre osztjuk. Az egyik részbe piros ételfestéket keverünk. A tésztákat a tepsibe simítjuk – az egyiket az egyik felébe, a másikat a másikba. Az elválasztáshoz segítség lehet egy sütőkeret felezője, ennek híján alufóliával tudjuk a tepsit két részre osztani.
20-25 percig sütjük őket, majd sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Ha a tészták tetején púp keletkezett, egyszerűen levágjuk őket, majd mindkét tésztát hosszában, függőlegesen vágjuk ketté – fontos a pontosság.
A lekvárt felmelegítjük és vékony rétegben felvisszük a tészták oldalaira. A csíkokból összeállítjuk a battenberget.
A marcipánt egy 20x30 centiméteres (A/4) irattartó fóliába helyezzük, és kinyújtjuk az oldaláig. A fólia 2 oldalát levágjuk, óvatosan kivesszük a marcipánt, majd körbevonjuk vele a süteményt. Pontosan körbe fogja érni a tésztát, a találkozásnál elég kissé összenyomni.
A sütemény tetejét átlósan bevagdoshatjuk, a vonalak találkozásához cukorgyöngyöt illeszthetünk.
Szervírozás előtt 30 percre mélyhűtőbe helyezzük a battenberget, így egyszerűen és szépen tudjuk majd szeletelni.
Megjegyzés:
A receptet Frankberger Gábor küldte be. Köszönjük!
Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon.
Ez is érdekelheti
Kategóriák
vegetáriánus
,
ünnepi
,
ünnep
,
nyári
,
Őszi
,
téli
,
tavaszi
,
pénztárcabarát
,
egyszerű
,
90 perc
,
desszert
,
sütemény