Battenberg szelet

Battenberg szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 200 g vaj
  • 200 g porcukor
  • 4 db tojás
  • 150 g finomliszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 50 g mandulapehely
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 kávéskanál piros ételfesték (paszta)
  • 3 evőkanál őszibaracklekvár
  • 300 g marcipán
  • 200 g vaj
  • 200 g porcukor
  • 4 db tojás
  • 150 g finomliszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 50 g mandulapehely
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 kávéskanál piros ételfesték (paszta)
  • 3 evőkanál őszibaracklekvár
  • 300 g marcipán

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy négyszögletes (20x20 cm) tepsit kivajazunk, majd kilisztezünk.

A vajat, a cukrot és a vaníliaaromát egy tálban habosra keverjük. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyiket alaposan a masszába keverjük. A szeletelt mandulát aprítógépben leaprítjuk, majd a liszttel és a sütőporral a tésztába keverjük.

A keveréket (lemérve) 2 részre osztjuk. Az egyik részbe piros ételfestéket keverünk. A tésztákat a tepsibe simítjuk – az egyiket az egyik felébe, a másikat a másikba. Az elválasztáshoz segítség lehet egy sütőkeret felezője, ennek híján alufóliával tudjuk a tepsit két részre osztani.

20-25 percig sütjük őket, majd sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Ha a tészták tetején púp keletkezett, egyszerűen levágjuk őket, majd mindkét tésztát hosszában, függőlegesen vágjuk ketté – fontos a pontosság.

A lekvárt felmelegítjük és vékony rétegben felvisszük a tészták oldalaira. A csíkokból összeállítjuk a battenberget.

A marcipánt egy 20x30 centiméteres (A/4) irattartó fóliába helyezzük, és kinyújtjuk az oldaláig. A fólia 2 oldalát levágjuk, óvatosan kivesszük a marcipánt, majd körbevonjuk vele a süteményt. Pontosan körbe fogja érni a tésztát, a találkozásnál elég kissé összenyomni.

A sütemény tetejét átlósan bevagdoshatjuk, a vonalak találkozásához cukorgyöngyöt illeszthetünk.

Szervírozás előtt 30 percre mélyhűtőbe helyezzük a battenberget, így egyszerűen és szépen tudjuk majd szeletelni.

Megjegyzés:

A receptet Frankberger Gábor küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti