Battenberg sütemény

Battenberg sütemény

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 15 dkg finomliszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg mandulapehely
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 kávéskanál piros ételfesték (paszta)
  • 3 evőkanál őszibaracklekvár
  • 30 dkg marcipán

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy négyszögletes (20x20 cm) tepsit kivajazunk, kilisztezünk.

A vajat, a cukrot és a vanília aromát egy tálban habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket alaposan a masszába keverjük. A szeletelt mandulát aprítógépben leaprítjuk, majd a liszttel és a sütőporral a tésztába keverjük.

A keveréket (lemérve) 2 részre osztjuk. Az egyik részbe piros ételfestéket keverünk. A tésztákat a tepsibe simítjuk - az egyiket az egyik felébe, a másikat a másikba. Az elválasztáshoz segítség lehet egy sütőkeret felezője, ennek híján alufóliával tudjuk a tepsit két részre osztani. 20-25 percig sütjük őket, majd sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

Ha a tészták tetején púp keletkezett, egyszerűen levágjuk őket, majd mindkét tésztát hosszában, függőlegesen ketté vágjuk (fontos a pontosság!). A lekvárt felmelegítjük és vékony rétegben felvisszük a tészták oldalaira, majd a csíkokból összeállítjuk a Battenberget.

A marcipánt egy 20x30 centiméteres (A/4) irattartó fóliába helyezzük, és kinyújtjuk az oldalaiig. A fólia 2 oldalát levágjuk, óvatosan kivesszük a marcipánt, majd körbe vonjuk vele a süteményt. Pontosan körbe fogja érni a tésztát, a találkozásnál elég kissé összenyomni.

A sütemény tetejét átlósan bevagdoshatjuk, a vonalak találkozásához cukorgyöngyöt illeszthetünk. Szervírozás előtt 30 percre mélyhűtőbe helyezzük a süteményt, így egyszerűen és szépen tudjuk majd szeletelni.

A receptet Frankberger Gábor küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk