Barackos túrós torta

Barackos túrós torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 15 dkg liszt
  • a barackos pudinghoz:
  • 25 dkg őszibarack (befőtt)
  • 4 dl baracklé
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • a krémhez:
  • 15 dkg túró
  • 5 dkg porcukor
  • 1 citrom héja
  • 1 csomag habfixáló
  • 4 dl habtejszín
  • 10 dkg baracklekvár
  • a meringue (habcsók) díszítéshez:
  • 55 g tojásfehérje (ez kb. 2-3 db közepes méretű tojásnak felel meg)
  • csipet só
  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg porcukor
  • 25 ml víz
  • 6 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 15 dkg liszt
  • 25 dkg őszibarack (befőtt)
  • 4 dl baracklé
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg túró
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db citrom héja
  • 1 csomag habfixáló
  • 4 dl habtejszín
  • 10 dkg baracklekvár
  • 55 g tojásfehérje
  • csipet
  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg porcukor
  • 25 ml víz

Elkészítés:

A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük cukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.

A masszát 2 db 22-24 cm-es átmérőjű sütőpapírral bélelt, kör alakú tortaformába simítjuk és 170 fokra előmelegített sütőben 14-16 perc alatt megsütjük. Ezután a piskóta lapokat teljesen kihűtjük.

A barackos pudinghoz felkockázzuk a barackot, összeforraljuk 3 dl baracklével és a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl baracklében elkevert vaníliás pudingporral. Még melegen a kapcsos tortaforma aljára helyezett egyik piskótalapra kenjük, és befedjük a másik lappal. Hűtőszekrénybe rakva kihűtjük.

A krémhez áttörjük a túrót, simára keverjük a cukorral és a citromhéjjal, majd óvatosan beleforgatjuk a habfixálóval kemény habbá vert tejszínt. A krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát.

A meringue-hez feltesszük melegedni a kristálycukrot a vízben. Miután elolvadt a cukor és forrni kezd, cukorhőmérővel ellenőrizzük a hőmérsékletét. Vegyül le a tűzről, amikor eléri a 118℃-ot. 115-120℃ fok közötti szirupot kell használnunk.

A szirup melegítése közben robotgépben elkezdjük a felverni a szobahőmérsékletű tojásfehérjét. Miután hab állagot ér el (nincs benne folyékony tojásfehérje), kis részletekben hozzáadagoljuk az átszitált porcukrot. A kemény habhoz lassan hozzácsurgatjuk a forró cukorszirupot, miközben nagy fordulatszámon verjük a keveréket. A habverést 10 percig folytassuk, tartva a fordulatszámot. Ez idő alatt lehűl a hab. Kemény és fényes tojáshabot kapunk, ami tartja a formáját.

Habzsákba töltjük és apró halmokat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire tetszőleges formájú nyomócsövet használva. 90 fokos sütőben 90-120 perc alatt kiszárítjuk a meringue darabkákat, majd a torta tetejére tesszük és baracklekváral kinyomjuk a közöttük levő részt.

Tipp: A habcsókokat a sütőbe helyezés előtt flambírozó pisztollyal (szakácsfáklyával) karamellizálhatjuk. Így izgalmasan kontrasztos mintát kapnak.

Megjegyzés:

A receptet Drága Mihályné Erzsike küldte be. Köszönjük!