Barack süti

Barack süti
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 8 dkg + 70 dkg liszt (GM)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • a töltelékhez:
  • 20 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 6 dkg cukor rum ízlés szerint
  • 1 púpos evőkanál baracklekvár
  • egy kis holland kakaópor
  • a színezéshez:
  • piros és zöld színű élelmiszerszínezék
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1,5 dl tej
  • 78 dkg liszt (GM)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 20 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 6 dkg cukor rum ízlés szerint
  • 1 púpos evőkanál baracklekvár
  • egy kis holland kakaópor
  • piros és zöld színű élelmiszerszínezék

Elkészítés:

A puha vajat a porcukorral kikeverjük. Hozzáadjuk az egész tojást, a tejet és a 8 dkg lisztet, amiben a 2 teáskanál sütőport elkeverjük.

Ezt a folyékony masszát 1 óráig szobahőmérsékleten pihentetjük, csak utána keverjük hozzá a 70 dkg lisztet, és kézzel összedolgozzuk, tésztává gyúrjuk.

A tésztából kicsi golyókat formálunk, és sütőpapíros tepsin, forró sütőben világossárgára sütjük. (Én a golyókat sütés előtt egy kissé lelapítottam.) Nagyon vigyázzunk, hogy a golyókat nem süssük túl, mert különben száraz lesz a süti! Éppen csak színt kell kapnia sütéskor.

Ezután a sütőből kivéve még melegen egy késsel vagy kávéskanállal a félgömbök közepét kivájjuk.

A töltelékhez egy fémedényben a vajat gőz fölött a három tojással és a cukorral krémmé főzzük. Hozzáadjuk a kivájt félgömbök közepét, ízlés szerint rumot, és egy púpos evőkanál baracklekvárt. Kakaóporral megszínezzük.

A félgömböket megtöltjük a krémmel és összeillesztjük őket.

A színezéshez a piros, és zöld színű ételfestéket kevés langyos vízben feloldjuk, és ecsettel befestjük a barackok egyik oldalát pirosra, és azonnal beleforgatjuk a kristálycukorba. Majd ezután a másik felét zöld színűre festjük, és szintén cukorba forgatjuk.

Néhány tipp: a félgömbök kivájását fontos, hogy még melegen végezzük. Díszítéshez használjunk puszpáng levelet.

Megjegyzés:

A receptet Szepesi Ágnes küldte be. Köszönjük!