Banános-kekszes alagút (sütés nélküli)

Banános-kekszes alagút (sütés nélküli)
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a kekszes részhez:
  • 25 dkg darált keksz (háztartási keksz)
  • 15 dkg vaj (vagy Rama margarin)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál holland kakaó
  • 2-3 evőkanál rum
  • kb. 0,5 dl tej
  • valamint:
  • kb. 16-20 db keksz a krém tetejére
  • a vaníliás mascarponekrémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 10 g porzselatin + 0,5 dl víz
  • 2-3 db banán
  • (az őzgerincforma 32x10x5 cm-es)
  • 25 dkg darált keksz (háztartási keksz)
  • 15 dkg vaj (vagy Rama margarin)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál holland kakaó
  • 2-3 evőkanál rum
  • 0,5 dl tej
  • 16-20 db keksz a krém tetejére
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 10 g porzselatin + 0,5 dl víz
  • 2-3 db banán

Elkészítés:

A darált kekszhez hozzáadjuk a felkockázott vajat (vagy margarint) majd elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot és a kakaót. Ezután hozzákanalazzuk a rumot, hozzáadunk egy pici tejet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény a massza. (A tejet apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza.)
Az őzgerinc formát folpack fóliával kibéleljük úgy, hogy bőven túllógjon a formán, majd belelapogatjuk a kekszes masszát. Ezután beletesszük a hűtőbe, ameddig elkészítjük a krémet. A mascarponéhoz hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd simára keverjük (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá).

A vizet forráspontig melegítjük, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk a porzselatint, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután hozzáadjuk a mascarpone krémhez, majd simára keverjük. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük fel, majd egy keverőkanállal apránként hozzákeverjük a mascarpone krémhez.

Előkészítjük a banánt: levágjuk a két végét.

A hűtőből kivesszük az őzgerincformát, majd a kekszes alapra kanalazunk pár kanál krémet. Ezután a közepére helyezzük a banánt, egy kicsit belenyomjuk a krémbe, majd egyenletesen rákanalazzuk a maradék krémet. (Lehetséges, hogy nem kell az összes krém, azt elnyalakodjuk.) Ezután a tetejét kirakjuk keksszel, majd ráhajtjuk a túllógó folpack fóliát, és visszatesszük a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen. Tálalás előtt a hűtőből kivesszük a banános-kekszes alagutat, egy tálcára fordítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, majd ízlés szerint felszeleteljük, úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!