Bakonyi sertésborda

Bakonyi sertésborda
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 500 g csiperkegomba
  • 4 szelet sertéskaraj (lehet csontos és csont nélküli)
  • 2 evőkanál zsír vagy mangalica zsír
  • bors
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 db TV paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 500 ml víz
  • 1 csipet majoránna
  • 150 g tejföl
  • 1 teáskanál keményítő
  • a tálaláshoz:
  • tejföl
  • petrezselyemlevél
  • galuska
  • 500 g csiperkegomba
  • 4 szelet sertéskaraj (lehet csontos és csont nélküli)
  • 2 evőkanál zsír vagy mangalica zsír
  • bors
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 db TV paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 500 ml víz
  • 1 csipet majoránna
  • 150 g tejföl
  • 1 teáskanál keményítő
  • tejföl
  • petrezselyemlevél
  • galuska

Elkészítés:

A kisebb gombákat egyben hagyjuk, a közepes méretűeket és a nagyobbakat negyedeljük. A gombát száraz, forró, füstölésig hevített serpenyőben lepirítjuk, majd kiszedjük.

A hússzeleteket kicsit kilapítjuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk és ugyanabban a serpenyőben zsíron elősütjük – közepes hőmérsékleten kérget sütünk mindkét oldalukra.

A visszamaradt szafton üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd rárakjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, paprikát és a zúzott, felaprított fokhagymát. Elkeverjük benne a pirospaprikát és felöntjük 200 ml vízzel. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával és addig rotyogtatjuk, amíg egy szaftos alapot nem kapunk. Ekkor rárakjuk a húst és felöntjük a maradék vízzel. Lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk.

Ha megpuhult a hús, a tejfölt a keményítővel elkeverjük, belekeverünk pár evőkanál szaftot, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön, majd besűrítjük vele a húsos szaftot. Rottyantunk rajta egyet és visszatesszük a lepirított gombát. Galuskával, tejföllel és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!