Hozzávalók:
  • 15 dkg vaj,
  • 2 csomag réteslap
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg mandula
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg cukor
  • 1 mk. fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • A sziruphoz:
  • 25 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 3 szegfűszeg
  • 1 kis darabka fahéj
  • 2,5 dl citromlé
  • 25 dkg méz
  • 15 dkg vaj,
  • 2 csomag réteslap
  • 10 dkg mandula
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg cukor
  • 1 mk. fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • 25 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 3 szegfűszeg
  • 1 kis darabka fahéj
  • 2,5 dl citromlé
  • 25 dkg méz

Baklava

Elkészítési idő
4,0 6 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges

Elkészítés:

A vajat 1-2 percig melegítem, majd átöntöm egy másik edénybe, így az alja, a zavaros része nem kerül az édességbe.

4 réteslapot egy kivajazott tűzálló tálban egymásra fektetek úgy, hogy rétegenként egy kevés olvasztott vajjal meglocsolom.

A töltelékhez valókat összekeverem és durvára aprítom. A felét a tésztára szórjuk, 4 réteslappal befedem, ugyanúgy vajjal locsolgatva. A többi diós-mandulás keveréket rászórom, a maradék tésztalapokkal befedem.

Nyolc egyforma négyzetre vágom, majd kis lánggal 1 óra 20 percet sütöm. Közben a maradék sziruppal folyamatosan locsolgatom, míg szinte mindet beissza.