Baileys rolád

Baileys rolád
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál sima liszt
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • fél db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 2 dkg vaj
  • liszt
  • a krémhez:
  • 250 ml 30%-os tejszín
  • 100 ml Baileys Irish Cream
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg étcsokoládé
  • 1 csomag zselatinfix
  • a tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 dkg vaj
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál sima liszt
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • fél db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 2 dkg vaj
  • liszt
  • 250 ml 30%-os tejszín
  • 100 ml Baileys Irish Cream
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg étcsokoládé
  • 1 csomag zselatinfix
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 dkg vaj

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, kikenünk vajjal és kiszórjuk liszttel.

A tojásokat kettéválasztjuk, egy nagyobb tálba tesszük a tojássárgákat, ezt fehéredésig keverjük a cukorral, vaníliával és egy fél citrom reszelt héjával.

A tojásfehérjét egy másik tálban gépi habverővel egy csipet sóval kemény habbá verjük. Apránként elkeverve a sárgájához szitáljuk a lisztet, majd óvatosan, egy fakanál segítségével hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Először csak egy kisebb adaggal keverjük teljesen simára, majd a többit is hozzáadjuk úgy, hogy ne törjük össze a habot.

A kész masszát belesimítjuk az előkészített tepsibe, majd betesszük a sütőbe és 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. (Miután betettük a sütőbe, 10 percig ne nyitogassuk a sütő ajtaját, hogy ne essen össze a piskóta tészta.)

Miután megsült, egy nedves konyharuhával, vagy egy másik sütőpapír segítségével feltekerjük és hagyjuk így kihűlni.

Amíg a tészta hűl, elkészítjük a krémet. A krémhez a jól lehűtött tejszínt felverjük a cukorral, hozzáadjuk a zselatinfixet, apránként a Baileyst is hozzákeverjük, hogy masszív krémet kapjunk, majd a krémbe reszeljük a két nagyobb kocka étcsokoládét, elkeverjük, és ha ezzel elkészültünk, a hűtőbe tesszük.

Kitekerjük a kihűlt piskótatésztát, és egyenletesen megkenjük a krémmel.

A tetejére a csokoládét a vajjal gőz fölött felolvasztjuk, egyneművé keveerjük, és ezzel vonjuk be a kész roládot.

Legalább 2 órára a hűtőbe tesszük (de másnap még finomabb), majd szeletelve tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Szilvásgombóc konyhája küldte be. Köszönjük! Szabó Veronika, 1171 Budapest, Kucorgó utca 11.