Babka - izraeli kalács

Babka - izraeli kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória
Hozzávalók:
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • *
  • a töltelékhez:
  • 4 evőkanál holland kakaópor (cukrozatlan)
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • *
  • a sziruphoz:
  • 0,8 dl víz
  • 4 dkg cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 4 evőkanál holland kakaópor (cukrozatlan)
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 0,8 dl víz
  • 4 dkg cukor
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy teáskanál cukrot, egy teáskanál lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

A lisztet elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját, az egész tojást, a felfuttatott élesztőt, elkezdjük kidolgozni, és mikor már majdnem kész, beleöntjük az olvasztott vajat és szép hólyagosra dolgozzuk a tésztát. Kendővel letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztjük (45-50 perc).

Amikor a tészta megkelt, a kakaóport kikeverjük az olvasztott vajjal, a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, két részre osztjuk, mindkét felét 3-4 mm vastagra nyújtjuk, megkenjük a kakaós keverékkel, feltekerjük, majd hosszában bemetszést végzünk rajtuk (ne vágjuk át teljesen a rudakat!). Összefogjuk a két tekercset, összecsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt formába tesszük (én püspökkenyér formában szoktam sütni). Ismét letakarjuk egy kendővel és újra megkelesztjük (40-45 perc).

Amikor szép magasra kelt a tészta és már teljesen kitölti a formát, 170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. (A sütési idő, sütőnként változhat, végezzünk tűpróbát.) Amikor megsült, ahogy kiveszem a sütőből, azonnal meglocsolom a sziruppal!

A sütő aljába, egy tűzálló tálba vizet teszek, ez a gőz jót tesz a kelt tésztának, illetve, ha nagyon barnulna a teteje, fedjük be alufóliával és így süssük tovább.

Nagyon egyszerű elkészíteni, csak annyit kell figyelembe venni, hogy nem szabad az időt sajnálni a kelesztésre, majd az újra kelesztésre, mint ahogy a legtöbb kelt tésztánál ez igaz.

Ez az egyik legkedvesebb kalács számomra. Annyira puha és légies a tésztája és olyan finom, hogy szinte párja nincs.

Megjegyzés:

A receptet Tóth Csilla küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti