Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy teáskanál cukrot, egy teáskanál lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A lisztet elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját, az egész tojást, a felfuttatott élesztőt, elkezdjük kidolgozni, és mikor már majdnem kész, beleöntjük az olvasztott vajat és szép hólyagosra dolgozzuk a tésztát. Kendővel letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztjük (45-50 perc).
Amikor a tészta megkelt, a kakaóport kikeverjük az olvasztott vajjal, a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, két részre osztjuk, mindkét felét 3-4 mm vastagra nyújtjuk, megkenjük a kakaós keverékkel, feltekerjük, majd hosszában bemetszést végzünk rajtuk (ne vágjuk át teljesen a rudakat!). Összefogjuk a két tekercset, összecsavarjuk, majd sütőpapírral bélelt formába tesszük (én püspökkenyér formában szoktam sütni). Ismét letakarjuk egy kendővel és újra megkelesztjük (40-45 perc).
Amikor szép magasra kelt a tészta és már teljesen kitölti a formát, 170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. (A sütési idő, sütőnként változhat, végezzünk tűpróbát.) Amikor megsült, ahogy kiveszem a sütőből, azonnal meglocsolom a sziruppal!
A sütő aljába, egy tűzálló tálba vizet teszek, ez a gőz jót tesz a kelt tésztának, illetve, ha nagyon barnulna a teteje, fedjük be alufóliával és így süssük tovább.
Nagyon egyszerű elkészíteni, csak annyit kell figyelembe venni, hogy nem szabad az időt sajnálni a kelesztésre, majd az újra kelesztésre, mint ahogy a legtöbb kelt tésztánál ez igaz.
Ez az egyik legkedvesebb kalács számomra. Annyira puha és légies a tésztája és olyan finom, hogy szinte párja nincs.
Megjegyzés:
A receptet Tóth Csilla küldte be. Köszönjük!
Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon.
Ez is érdekelheti