Babgulyás

Babgulyás
Elkészítési idő
5,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg csont nélküli sertéscsülök
  • 30 dkg tarkabab
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb répa
  • 1 nagyobb zöldség
  • 2 db babérlevél
  • 2 kisebb burgonya
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 csipet borsikafű
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 1 db paradicsom
  • 1 db kisebb fehérpaprika
  • 2 evőkanál étolaj
  • kevés petrezselyemzöld (finomra vágva)
  • ételecet (ez nem fontos)
  • a galuska hozzávalói:
  • 1 egész tojás
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • fél kávéskanál só
  • 50 dkg csont nélküli sertéscsülök
  • 30 dkg tarkabab
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb répa
  • 1 nagyobb zöldség
  • 2 db babérlevél
  • 2 kisebb burgonya
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 csipet borsikafű
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 1 db paradicsom
  • 1 db kisebb fehérpaprika
  • 2 evőkanál étolaj
  • kevés petrezselyemzöld
  • ételecet
  • 1 egész tojás
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • fél kávéskanál

Elkészítés:

Előző este beáztatjuk a tarkababot (vagy amilyen babot szeretünk).

Másnap a babot egy lábasba rakjuk, felöntjük 2 ujjnyi vízzel, és kb. 20 percig főzzük. Ha letelt a 20 perc, leöntjük róla a vizet – így nem fog annyira puffasztani, főleg, hogy majd rakunk bele borsikafüvet is.

Eközben a húst felkockázzuk, majd a krumplit, a zöldséget és a répát is megpucoljuk, felkarikázzuk. A kuktába beleöntjük az étolajat, beleszórjuk az apró kockára összevágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát, kicsit megsózzuk, mert akkor nem fog odaégni a hagyma, és kevergetve üvegesre dinszteljük. Ezután belerakjuk a húskockákat, és addig kevergetjük, amíg minden oldala megpárolódik. Ekkor rászórjuk a pirospaprikát, jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a répát, zöldséget, kockára vágott krumplit, az összevágott paprikát és paradicsomot.

Jól átkeverjük, beleszórjuk a babot, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel. Beleszórjuk a sót, a köménymagot, a borsikafüvet, a babérlevelet. Jól átkeverjük, megkóstoljuk, hogy elég sós-e.

Rátesszük a fedőt, és nagylángon addig főzzük, amíg elkezd sisteregni, ekkor kislángra vesszük alatta a gázt, és kb. 1 órát főzzük. Az én kuktám már nagyon régi, de aránylag új kuktában biztos sokkal hamarabb megfő a hús és a bab is. Közben egy bögrében villával összekeverjük a galuskatésztát.

Ha letelt az 1 óra, félrehúzzuk a kuktát, és ha már lehet, levesszük a tetejét, és megkóstoljuk. Ha puhának tűnik és elég sós, akkor a galuskát mokkáskanál segítségével beleszaggatjuk, és még további kb. 10 percig forraljuk nagylángon, néha megkevergetjük.

Ezután ízlés szerint ecettel savanyítjuk, elzárjuk alatta a gázt, és rászórjuk a levesre a petrezselyem zöldjét. És már tálalhatjuk is.

Megjegyzés:

A receptet Medovarszki Tamásné küldte be. Köszönjük!