Babfőzelék

Babfőzelék
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 30 dkg tarkabab
  • 1 szál vastagabb kolbász
  • 1 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • pirospaprika (lehet csípős is, aki úgy szereti)
  • liszt
  • zsír
  • keményre főtt tojás (személyenként 1-1 darab)
  • A vörösboros mártáshoz:
  • 1 leveskocka (lehetőleg füstölt)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • paradicsompüré
  • őrölt bors
  • cukor
  • 1 citrom héja reszelve
  • zsír
  • liszt
  • 1-2 dl vörösbor
  • 30 dkg tarkabab
  • 1 szál vastagabb kolbász
  • 1 db hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • pirospaprika (lehet csípős is, aki úgy szereti)
  • liszt
  • zsír
  • keményre főtt tojás (személyenként 1-1 darab)
  • 1 leveskocka (lehetőleg füstölt)
  • 1 db vöröshagyma
  • paradicsompüré
  • őrölt bors
  • cukor
  • 1 citrom héja reszelve
  • zsír
  • liszt
  • 1-2 dl vörösbor

Elkészítés:

A babot egy éjszakára beáztatjuk.

Egy edényben zsírt olvasztunk, beletesszük a finomra vágott hagymát. Ha pirulni kezd, levesszük a tűzről, beletesszük pirospaprikát, a lisztet és a
zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a leszűrt babot, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbász. Kis lángon, puhára főzzük.

Beletesszük az előzőleg jól megmosott tojásokat, és keményre főzzük kb. 15 perc alatt. Kiemeljük, leöblítjük, félretesszük.

A mártáshoz a finomra reszelt hagymát forró zsírban megpirítjuk, és a füstölt kockából készült lével felengedjük. Hozzáadunk a finomra reszelt fokhagymát, meghintjük liszttel, borssal, sóval ízesítjük, és mérsékelt tűzön lassan forraljuk.

Egy másik edényben cukrot olvasztunk, hozzáadjuk a paradicsompürét, kissé átforrósítjuk, majd a tűzről lehúzva, hideg vízzel felöntjük. Beletesszük a reszelt citromhéjat, sűrűre főzzük, majd felöntjük vörösborral.