Az én kenyerem

Az én kenyerem
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt (lehet fehér- és teljeskiőrlésű vegyesen)
  • 1,5 teáskanál só
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 50 dkg liszt (lehet fehér- és teljeskiőrlésű vegyesen)
  • 1,5 teáskanál
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 dl tej

Elkészítés:

Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatjuk. A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, beletesszük a sót, összekeverjük. A felfutott élesztős tejet is beleöntjük, majd a tésztát jól kidagasztjuk. 1 órát kelesztjük.

Kelesztés után gyúródeszkára tesszük, a levegőt kinyomkodjuk a tésztából úgy, hogy felülről fokozatosan hajtogatjuk befelé, közben az ujjunkkal nyomkodjuk. Ugyanígy oldalról is. Így kapunk egy henger alakú formát, majd ezt is hosszában kenyér formára sodorjuk. Sütőpapírral bélelt hosszúkás formába tesszük, és újra 1 órát kelesztjük.

Amikor letelt az 1 óra, a tetejét bevagdossuk, vízzel bekenjük. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Amikor megsült, újra lekenjük vízzel, hogy jó ropogós legyen a héja.

Ez a kenyér rendkívül finom, a belseje puha, a külseje ropogós. Fontos, hogy légkeveréses sütőben süssük!

Megjegyzés:

A receptet Fajcsákné Judit küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti