Az én bejglim

Az én bejglim

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 80 dkg liszt
  • fél dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 15 dkg zsír
  • 1 Rama
  • 1 pohár tejföl
  • 2 marék porcukor
  • 1 csipet só
  • 3-4 tojás sárgája (tojás nagyságától függően)
  • 1 citrom reszelt héja
  • pici rum (vagy aroma)

a töltelékhez:

  • 30 dkg dió (2 rúdhoz)
  • fél csomag arany mazsola (előtte beáztatni, kicsavarni a víztől)
  • 5 dkg aszalt áfonya (ezt is mossuk át, és csöpögtessük le)
  • fél citrom héja,
  • 1 vaníliás cukor
  • kevés rum
  • 2 dl tej

Elkészítés:

A tejben felfuttatjuk az élesztőt és a többi hozzávalóval együtt finom, egynemű tésztává gyúrjuk, és kb. 1 órát meleg helyen pihentetjük.

Négyfelé osztjuk, a cipókat vékonyra nyújtjuk.

A tölteléknél leírt hozzávalókat 2 dl tejben lassú tűzön átfőzzük (amíg a leve eltűnik). Kihűtve kenjük a tésztára. A másik két rúdhoz ugyanennyi mennyiségből és hozzávalóból elkészítjük a mákos tölteléket.

A tölteléket megfelezzük, a tészta magunk felőli részére elrendezzük, és nem túl szorosan feltekerjük. A tészta tetejét felvert tojással megkenjük, a tekercseket villával megszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon jönni. (Ha azt akarjuk, hogy márványos legyen a teteje, kenés után hideg helyre tesszük, és fél órát pihentetjük. Ezt kétszer megismételjük.)

A receptet Bodnár Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk