Aszalt paradicsom

Aszalt paradicsom
Elkészítési idő
2,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 kg paradicsom
  • 2-3 dl olívaolaj
  • 2-3 dl napraforgóolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • friss bazsalikom levél (v. szárított)
  • 2-3 evőkanál oregánó só
  • 1 kg paradicsom
  • 2-3 dl olívaolaj
  • 2-3 dl napraforgóolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • friss bazsalikom levél (v. szárított)
  • 2-3 evőkanál oregánó só

Elkészítés:

A paradicsomot alaposan megmossuk, majd félbevágjuk és kanállal kivájjuk a magját. Ezután a félbevágott, kimagozott paradicsomokat egy alufóliával bélelt tepsibe tesszük, egymásmellé. Jó alaposan megsózzuk, majd jó napos helyre tesszük, hogy pár nap alatt összeaszalódjanak. (A tepsit takarjuk le légáteresztő anyaggal, hogy a paradicsomot érje a levegő, és a nap, de a legyek, bogarak, ne tudjanak rászállni.)

Az összeaszalódott paradicsomokat ezután egy üvegbe tesszük, majd hozzáadjuk a vékonyra felvágott fokhagymát, az ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott bazsalikomot, (vagy a szárított bazsalikomot) az oregánót, majd a kétféle olajjal felöntjük. Ezután légmentesen lezárjuk, majd jó alaposan összerázzuk az üveg tartalmát. (Aki csípősen szereti, tehet bele még erős paprikát is.) Az üveget egy-két napra a hűtőbe tesszük, hogy a paradicsom és a fűszerek íze jól összeérjen.

Az elkészült fűszeres aszalt paradicsomot ízlés szerint felhasználhatjuk pl. tészták, saláták ízesítésére, sajttálak díszítésére.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!