Aszalt gyümölcsös kuglóf

Aszalt gyümölcsös kuglóf
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 25 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1/2 narancs leve
  • 4 db tojás (nagy)
  • csipet só
  • kandírozott vagy aszalt gyümölcs ízlés szerint
  • a narancsos mázhoz:
  • 4-5 evőkanál porcukor
  • pár evőkanál frissen facsart narancs és citromlé
  • (a kuglófforma 23 cm-es)
  • 25 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1/2 db narancs leve
  • 4 db tojás (nagy)
  • csipet
  • kandírozott vagy aszalt gyümölcs
  • 4-5 evőkanál porcukor
  • pár evőkanál frissen facsart narancs és citromlé

Elkészítés:

A porcukorhoz hozzáadjuk a puha vajat, a vaníliás cukrot, a narancs levét és reszelt héját, valamint a tejfölt, majd robotgéppel alaposan összekeverjük. Ezután állandó keverés mellett, egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat is, majd szintén összekeverjük

A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd hozzászitáljuk a keverékhez, és simára keverjük a masszát. Végül hozzáadjuk az aszalt vagy kandírozott gyümölcskeveréket, majd fakanállal összeforgatjuk, -keverjük.

A kuglóf formát alaposan kizsírozzuk, kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőbe tesszük és közepes hőmérsékleten kb. 50 perc alatt megsütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon 50 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.

Elkészítjük a narancsos mázat: a porcukorhoz hozzáadjunk 2-3 evőkanál narancs és citromlé keverékét, majd simára keverjük. Keverés közben, ha szükséges, adjuk még hozzá narancslét, de arra figyeljünk, hogy egy sűrűbb masszát kell kapjunk, mert különben lefolyik a kuglófról. Ezután rákanalazzuk a teljesen kihűlt kuglófra, és ízlés szerint megszórjuk aszalt vagy kandírozott gyümölccsel, majd hagyjuk, hogy a máz kissé megszáradjon.

Tálalás előtt a kuglófot ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk. A kevert tésztának köszönhetően több napig finom puha marad.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!