Aranygaluska

Aranygaluska

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag száraz élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • kb. 2-3 dl langyos tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja

a diós szóráshoz:

  • kb. 10 dkg darált dió
  • 4 evőkanál porcukor
  • 10 dkg olvasztott vaj

a vaníliasodóhoz:

  • 1 l tej
  • 1 evőkanál vaníliás cukor vagy vanília rúd kikapart belseje
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás puding por
  • 2 tojássárgája

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit keverőgépbe tesszük (a tejet fokozatosan adagoljuk) és lágy tésztát dagasztunk. Letakarva nem hideg és huzatos helyen duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a vaníliasodót. A tejet egy lábasban lassan melegíteni kezdjük, közben a cukrot a vanília pudinggal és a tojások sárgájával összekeverjük. Amikor már langyos a tej, egy merőkanállal a pudingos keverékhez adunk belőle és alaposan összekeverjük, hozzáöntjük a többi tejhez és folyamatosan kevergetve besűrítjük. (Amennyiben nagyon sűrű pici tejet még adhatunk hozzá.)

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen kb. 1 ujjnyi vastagra nyújtjuk és közepes pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk ki. Addig ismételjük, amíg van tésztánk.

Egy tepsit kivajazunk és a korongokat olvasztott vajba, majd a cukros dióba forgatjuk ezután egymás mellé sorakoztatjuk. Letakarjuk és 25-30 percig újra kelesztjük.

Ezután 180 fokos sütőbe tesszük és kb.30 percig sütjük. Vaníliasodóval kínáljuk.

A receptet Czovek Emese küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk