Aranygaluska vaníliasodóval

Aranygaluska vaníliasodóval

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 50 dkg sima liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 8 dkg kristálycukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen)
  • csipet só

a hintéshez:

  • 5 púpos evőkanál darált dió
  • 5 csapott evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 4-5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
  • + 10 dkg olvasztott vaj

a vaníliasodóhoz:

  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 púpos evőkanál sima liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • (26 cm-es kapcsos tortaformához, de készíthetjük kuglóf formában vagy tepsiben is)

Elkészítés:

Egy dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztben elkeverjük a maradék cukrot, a csipet sót és reszelt citrom héját, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat, a maradék 2 dl langyos tejet - végül a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.

A darált diós keverékhez összekeverjük a diót a cukorral, fahéjjal és mazsolával.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd dió nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tésztadarabkákat egyenként megforgatjuk a langyos vajban, majd a tortaformába szorosan egymás mellé helyezzük. A tetejét megszórjuk a darált diós keverékkel, majd ismét kirakunk egy sort az olvasztott vajba mártott tésztadarabkákkal. Így rétegezzük, amíg a hozzávalók tartanak. A végén a tetejét is megszórjuk a darált diós keverékkel és langyos helyen kelesztjük még 30-40 percig.

Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben szép barnára sütjük (nálam kb. 50 percig sült, de ez csak tájékoztató jellegű, függ a sütőtől és attól is, hogy kinek hány sor tészta van rétegezve). Sütés közben figyeljük, és amikor a tészta teteje már szép barna, de még nincs megsülve a közepe, akkor alufóliával takarjuk le a tetejét és így süssük tovább. Ha a tészta megsült, könnyen elválik a forma/tepsi oldalától.

A sodóhoz a tojássárgákat habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük.

Felengedjük a tejjel fokozatosan, szép sima legyen, majd lassú lángon elkezdjük főzni, de közben folyamatosan kevergetjük, hogy a tojás ne csomósodjon össze. Szép krémesre főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a sárgás krémbe.

Tálaláskor a tésztából desszertes tányérra vagy kis tálba galuskákat halmozunk és meglocsoljuk a vaníliasodóval.

Tipp: A megmaradt tojásfehérjéket lefagyasztjuk, és legközelebb fel lehet használni olyan süteményekhez, melyekhez sok tojásfehérje szükséges.

A receptet Tóth Csilla küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk