Aranygaluska vaníliasódóval

Aranygaluska vaníliasódóval

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg vaj

a szóráshoz:

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj

a vaníliaöntethez:

  • 5 dl tej
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • csipetnyi só

a formához:

  • vaj
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt fél dl tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt a szokásos módon kelt tésztát dagasztunk, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A tálból kiborítjuk a megkelt tésztát, 1 cm vastagra sodorjuk, pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk belőle.

Egy 26 cm-es tortaformát vajjal kikenünk, morzsával megszórjuk. A korongokat a formába sorakoztatjuk, cukrozott dióval megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és addig rétegezzük így, amíg el nem fogy.

Ezután 180 fokra bekapcsoljuk a sütőt, és a hideg sütőbe tesszük az aranygaluskát. Amíg melegszik a sütő, a tésztánk újra kel. Sütés közben alufóliával letakarjuk a tetejét, hogy a cukrozott dió meg ne égjen!

A vaníliamártáshoz a hozzávalókat kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzákeverjük és felfőzzük. Ha a vaníliamártásunk besűrűsödik, akkor tejjel hígíthatjuk. Az aranygaluskát a vaníliamártással tálaljuk.

A receptet Buizási Lászlóné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk