Angolkrém őszibarackkal (pohárdesszert)

Angolkrém őszibarackkal (pohárdesszert)

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

  • Hozzávalók:
  • az angolkrémhez:
  • 5 db tojássárga (nagy)
  • 2 dl tej (2,8%-os)
  • 4 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • *
  • az őszibarackos részhez:
  • 3 db őszibarack
  • 3-4 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4-5 db szegfűszeg
  • egy darabka fahéj
  • 1/2 citrom leve
  • kb. 6 dl víz
  • 2 csomag színtelen tortazselé

Elkészítés:

A tejet és 2 dl tejszínt egy serpenyőbe öntünk, és megmelegítjük (nem kell felforralni, csak meleg legyen). A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliaaromával habosra keverjük, majd hozzákeverjük a keményítőt is. Ezután állandó keverés mellett hozzáöntsük a meleg tej kb. felét, simára keverjük, majd hozzáöntjük a maradék meleg tejet is. Ezután állandó kevergetés mellett felforraljuk, majd a hőfokot lejjebb vesszük, és szintén állandó kevergetés mellett addig főzzük, hogy besűrűsödjön a krém. (A krémet felfőzhetjük állandó kevergetés mellett gőzfürdő fölött is, akkor biztosan nem fog lekapni az alja.)

Az elkészült krémet a tűzről levesszük, majd állandó kevergetés mellett kihűtjük. (Ha nem szeretnénk kevergetve kihűteni, akkor takarjuk le folpackkal és úgy hagyjuk teljesen kihűlni, így nem fog bebőrösödni a teteje.)

A maradék Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként, kézi habverővel hozzákeverjük a kihűlt krémhez. Ezután ízlés szerint egy nagyobb tálba tesszük vagy fagyis kelyhekben elosztjuk, és a hűtőbe tesszük. Az őszibarackokat megmossuk, majd egy kisebb fazékba tesszük. Ezután annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, a citromlevet, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat, és 5-6 percig főzzük, majd pár percig lefedve hagyjuk. (Ízlés szerint fele-fele arányban vizet és fehérbort is használhatunk a főzéshez, akkor még fűszeresebb ízt kap a barack.)

Ezután a főzőléből a barackokat kiemeljük, és teljesen kihűlni hagyjuk. Amikor a barackok kihűltek, lehúzzuk a héját, félbe vágjuk, és kiemeljük a barackmagot. A főzőlevet leszűrjük, és úgy hagyjuk hűlni, majd 5 decilitert kimérünk belőle. Ezután a színtelen tortazselét a főzőlével a tasakon lévő leírás szerint elkészítjük. (Én pl. kevergetve hűtöttem ki, majd öntöttem a barackra.)

A krémet a hűtőből kivesszük, ízlés szerint a tetejére tesszük a felezett őszibarackot, majd ráöntjük az éppen csak langyos tortazselét. Ezután a hűtőbe tesszük, hogy a zselé teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt az elkészült desszertet a hűtőből kivesszük, hagyjuk kicsit állni hagyjuk, hogy ne legyen nagyon hideg, ezután kínáljuk.

A könnyű, habos krémhez nagyon jól illik a fűszeres lében főzött őszibarack és a zselé.

A receptet Kard Éva küldte be! Köszönjük!

Hasonló receptek