Angol karácsonyi puding

Angol karácsonyi puding

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 115 g vaj (plusz a kivajazásokhoz szükséges mennyiség)
  • 225 g finom barna cukor
  • 50 g sütőporos liszt
  • 5 ml kevert fűszer
  • 1,5 ml őrölt szerecsendió
  • 2,5 ml őrölt fahéj
  • 2 tojás
  • 115 g friss fehér zsemlemorzsa
  • 175 g nagy szemű mazsola
  • 175 g mazsola
  • 115 g ribizli
  • 25 g finomra reszelt, cukrozott gyümölcshéj
  • 1 nagy alma lereszelve
  • 1 narancs vagy citrom finomra reszelt héja
  • 1 narancs vagy citrom leve
  • 150 ml brandy, rum vagy sherry

Elkészítés:

A vajat a cukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk az összes alkotóelemet. Egy mély, hőálló tál alját (de csak az alját!) béleljük ki zsírpapírral, majd a papírt és a tálat is kenjük meg vékonyan vajjal. Ezután öntsük bele a pudingkeveréket.

Egyengessük el, majd, egy nagyobb, pontosan illeszkedő, bevajazott zsírpapírt tegyünk a tetejére. Ezt még fedjük le egy nagyobb darab zsírpapírral, a felesleget kössük le egy madzaggal és vágjuk szépen körbe, majd az edényt tekerjük be keresztben alufóliával is.

Vegyünk elő két fazekat, egy nagyot és egy akkorát, amelybe belefér a pudingos edény. A nagyobbikat töltsük fel addig forró vízzel, hogy a közepes edény feléig érjen, majd ebbe szárazon helyezzük el a pudingos tálat. A nagy fazék fedelét tegyük rá, majd a puding mennyiségétől függően 2-6 óra hosszan gőzöljük. A víznek folyamatosan forrnia kell és figyelni kell arra, hogy pótoljuk az elpárolgott mennyiséget.

Ha elkészült, várjuk meg, míg kihűl, csak aztán borítsuk ki a tálból a pudingot!

Bármilyen ünnepi alkalomra tökéletes!

Neked ajánljuk