Ananászos répatorta

Ananászos répatorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 24 cm-es tortaformához:
  • 25 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg sárgarépa (reszelve)
  • 3 db tojás (nagy)
  • 1,5 dl étolaj
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg ananász (konzerv)
  • 5 dkg mazsola
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1/2 mk őrölt gyömbér
  • csipet só
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • a citromos mascarponekrémhez:
  • 15 dkg mascarpone
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • citromlé (ízlés szerint)
  • 1 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • a marcipán díszítéshez:
  • 30 dkg marcipán
  • 1 tubus zöld ételszínező (Dr. Oetker)
  • 1/2 tubus sárga ételszínező (Dr. Oetker)
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg sárgarépa (reszelve)
  • 3 db tojás (nagy)
  • 1,5 dl étolaj
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg ananász (konzerv)
  • 5 dkg mazsola
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1/2 mk őrölt gyömbér
  • csipet
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg mascarpone
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • citromlé
  • 1 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 30 dkg marcipán
  • 1 tubus zöld ételszínező (Dr. Oetker)
  • 1/2 tubus sárga ételszínező (Dr. Oetker)

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, a darált dióval, a szódabikarbónával, a sütőporral, a gyömbérrel és a fahéjjal. A sárgarépát egy kisebb lyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzákeverjük a mazsolát, és az apró darabokra vágott, lecsepegtetett ananászt.

A porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük az egész tojásokkal, majd hozzákeverjük az olajat is. Ezután a száraz hozzávalókhoz hozzáadjuk a cukros-tojásos-olajos keveréket, és fakanállal alaposan összekeverjük. Végül a masszához keverjük a sárgarépás-ananászos-mazsolás keveréket is.

A tortaformát kizsírozzuk és kilisztezzük, majd egyenletesen beleöntjük a masszát. (A formát ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük.) Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 55-60 percig sütjük (tűpróbáig). Sütés közben, ha kezd a teteje jobban barnulni, akkor alufóliával letakarjuk, és úgy sütjük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon 55 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tésztát pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.

A mascarponét habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, és ízlés szerinti mennyiségű frissen facsart citromlével. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd fakanállal hozzákeverjük a mascarponekrémhez. Ezután a krémet a teljesen kihűlt torta tetejére kanalazzuk, majd a hűtőbe tesszük addig, ameddig megszínezzük, és összegyúrjuk a marcipánt.

20 dkg marcipánra rácsepegtetjük a zöld ételszínezőt, majd gyors mozdulatokkal alaposan összegyúrjuk. Ezután a hűtőbe tesszük, hogy lehűljön. A maradék marcipánra rácsepegtetjük a sárga ételszínezőt, majd gyors mozdulatokkal alaposan összegyúrjuk. Ezután betesszük a hűtőbe, hogy lehűljön. (Ha lehűl a marcipán, könnyebben tudunk majd vele tovább dolgozni.)

A tortát a hűtőből kivesszük, majd kidíszítjük a színezett marcipánnal, tojáscukorral, és az apró színes cukorvirágokkal. A zöld marcipánt fokhagymanyomó segítségével nyomjuk rá a torta tetejére úgy, hogy középen maradjon hely a sárga marcipánnak. A sárga marcipánt szintén fokhagymanyomó segítségével nyomjuk a torta közepére úgy, mintha egy fészek lenne. Ezután a középen kialakított kis fészekbe rakjuk ízlés szerint a tojáscukrot, majd tálalásig az elkészült tortát a hűtőbe tesszük, vagy hideg helyre. Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (Közvetlenül szeletelés előtt vesszük csak ki a hűtőből, mert lehűlve könnyebben tudjuk szeletelni.)

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!