Almával és fahéjas dióval töltött fánk

 Almával és fahéjas dióval töltött fánk
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához (kb.15 db fánkhoz):
  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2,5 dkg porcukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • csipet só
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 0,5 dl rum
  • a töltelékhez:
  • 1 db alma (nagy)
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 0,5 dl víz
  • 1/2 citrom leve
  • 2-3 evőkanál darált dió
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2,5 dkg porcukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • csipet
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • 0,5 dl rum
  • 1 db alma (nagy)
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 0,5 dl víz
  • 1/2 citrom leve
  • 2-3 evőkanál darált dió
  • 1 kávéskanál fahéj

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk (1 teáskanál cukor elég hozzá.) A maradék cukorhoz hozzáadjuk a tojássárgát, az olvasztott vajat, majd simára keverjük, és a keverőtálba öntjük. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a rumot, rákanalazzuk a csipet sóval összekevert lisztet, majd robotgéppel megdagasztjuk a tésztát. (Természetesen kézzel is lehet.)

Ezután a tésztát áttesszük egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára kelesztjük.

Közben előkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, majd apróra vágjuk. Egy serpenyőben állandó keverés mellett, felolvasztjuk a barna cukrot, majd hozzáadjuk a feldarabolt almát, megszórjuk ízlés szerint őrölt fahéjjal, ráfacsarjuk a citromlevelet, hozzáadjuk a vizet, és roppanósra pároljuk. Ezután alaposan lecsepegtetjük, és egészen kihűtjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd vékonyra kinyújtjuk. Ezután a kinyújtott tésztának a felénél valamivel kisebb részén egy 6 cm-es szaggatóval kijelöljük a fánkok helyét. (Vigyázzunk nehogy egészen átszúrjuk a tésztát!) Ezután minden kör közepére tegyünk egy mokkás kanálnyi csipet őrölt fahéjjal összekevert darált diót, majd arra pár darab karamellizált almát. Ezután az üresen maradt tésztát hajtsuk rá a megtöltött tésztára, és közvetlen a töltelek mellett alaposan nyomkodjuk le, nehogy sütés közben szétnyíljon a tészta.

Amikor alaposan lenyomkodtuk a tésztát, kiszaggatjuk a fánkokat. (Avisszamaradt tésztát gyúrjuk össze, és szintén töltsük meg, de kisüthetjük töltelék nélkül is.) Ezután egy konyharuhával letakarjuk, majd a megtöltött tésztát szobahőmérsékleten kb. 20 percig kelesztjük.

Egy serpenyőben felhevítünk kb. 5 dl olajat, majd amikor már elég forró, óvatosan belehelyezzük a fánkokat, fedővel letakarjuk, majd a hőfokot mérsékeljük, és az alsó felét szép pirosra sütjük. (Én üveg fedővel takarom le, így látom mikor kell megfordítani.)

Amikor már szép pirosra sült az alsó fele, átfordítjuk a fánkokat, és fedő nélkül sütjük tovább, majd papírtörtlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.

Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, majd ízlés szerint lekvárral kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!