Almatorta Éva módra

Almatorta Éva módra

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tészta hozzávalói egy 24 cm-es tortaformához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj (vagy 15 dkg sertészsír)
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • csipet só

az almás töltelékhez:

  • 1,5 kg alma (édes)
  • 2-3 evőkanál barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag vörös áfonya (vagy mazsola)
  • 1/2 citrom leve
  • 1 dl fehérbor (vagy almalé)
  • 20 gramm zselatin (por)
  • 0,5 dl víz
  • 10 db babapiskóta (összemorzsolva)

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vajat (vagy zsírt) és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. (Én zsírral készítettem, mert attól még finomabb, omlósabb lesz a tészta.)

Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverjük a porcukrot, és a reszelt citromhéjat, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ezután kettévesszük, majd gombócokká gyúrjuk, és a hűtőbe (vagy hideg helyre) tesszük legalább egy órára.

Az egyik tésztagombócot a hűtőből kivesszük, majd enyhén lisztezett sütőpapíron tortaforma nagyságúra nyújtjuk ki. Ezután villával több helyen megböködjük, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta, majd a sütőpapírral együtt egy tepsire átemeljük. (A másik tésztagombóccal is így járjunk el.)

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt szép világos színűre sütjük. (Én légkeverésnél egyszerre betettem mindkét tepsit, majd 150 fokon 10 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben elkészítjük az almás tölteléket. Az almát meghámozzuk, majd a magházat eltávolítjuk. Ezután ízlés szerint feldaraboljuk. Egy serpenyőbe öntjük a bort, hozzáadjuk a feldarabolt almát, az áfonyát, megszórjuk a cukorral, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal, majd ráfacsarjuk a citromlevet, és alaposan összekeverjük. Ezután állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a leve teljesen elpárolog, és az alma puhára fő. (Pár percig kell csak főzni.)

A zselatint simára keverjük a vízzel, majd hozzáöntjük a megfőtt almához. Ezután alaposan összekeverjük, és még 1-2 percig főzzük, majd a tűzről levesszük, és kevergetve langyosra hűtjük. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, majd az egyik tésztalapot belehelyezzük. Ezután megszórjuk az összemorzsolt babapiskótával, majd egyenletesen rákanalazzuk a langyosra hűlt almás tölteléket, rátesszük a másik tésztalapot, tenyérrel kicsit lenyomkodjuk, majd pár órára a hűtőbe (vagy hideg helyre) tesszük, hogy a töltelék megdermedjen. (Én az elkészült torta tetejét dermedés után marcipánnal vontam be. Először lekentem egy evőkanál sárgabarack lekvárral, majd ráhelyeztem a vékonyra nyújtott marcipánt. Végül megszórtam porcukorral.)

Tálalás előtt a tortát a hűtőből kivesszük, majd ízlés szerint bevonjuk marcipánréteggel, vagy csak simán megszórjuk porcukorral. Ezután éles késsel felszeleteljük, úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk