Almáspite sajttorta

Almáspite sajttorta

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

az almás piskótához:

  • 90 g Rama Vajas íz
  • 90 g barna cukor
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 135 g liszt
  • 5 g sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 100 g reszelt alma
  • *

a fahéjas almás réteghez:

  • 20 g Rama Vajas íz
  • 200 g kockára vágott alma
  • 60 g barna cukor
  • fél citrom leve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • csipetnyi őrölt kardamon
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • *

a sajtkrémhez:

  • 600 g mascarpone
  • 120 g porcukor
  • 1,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 120 ml habtejszín
  • *

a karamell szószhoz:

  • 110 g cukor
  • 85 ml habtejszín
  • 50 g Rama Vajas íz
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

Egy 24 cm-es tortaformát margarinnal vékonyan kikenünk, és az aljába sütőpapírt teszünk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A puha margarint habosra keverjük a barna cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a tojást is. A lisztet a sütőporral, sóval és őrölt fahéjjal átszitáljuk. A száraz hozzávalókat fakanállal a tojásos-cukros margarinhoz forgatjuk, legvégül a masszába forgatjuk a reszelt almát is. A masszát a tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A margarint egy kisebb serpenyőben felolvasztjuk, rádobjuk a felkockázott almát, ráöntjük a citrom levét, megszórjuk a cukorral és a fűszerekkel. Így kb. 15 perc alatt megpároljuk. Ha az alma megpuhult, hozzáöntjük a kevés vízzel elkevert keményítőt, és kevergetve addig forraljuk, amíg besűrűsödik. Ezután félretesszük hűlni.

A krémhez a mascarponét simára keverjük a porcukorral, a fahéjjal és a vanília aromával. A hideg habtejszínt habbá verjük, majd óvatosan a sajtkrémhez keverjük.

A kihűlt almás piskótát visszatesszük a tortakarikába. A közepére halmozzuk a fahéjas almát, úgy, hogy körben, a piskóta szélén 1,5-2 cm-es rész szabadon maradjon.

A sajtkrémet a tetejére öntjük, majd a tortát a hűtőbe tesszük minimum 3 órára.

Miközben a torta hűl, elkészítjük a karamellt: a cukrot egy kis lábasban közepes lángon felolvasztjuk. Óvatosan hozzáöntjük a forró tejszínt, közben folyamatosan kevergetjük. A végén hozzákeverjük a margarint, és ízlés szerint megsózzuk. Ezután egy üvegbe átszűrjük és teljesen kihűtjük. Ezzel csorgatjuk majd le a tortát.

A receptet Perdiákné Navraczki Marianna küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk