Almás sütőtöktekercs

Almás sütőtöktekercs

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt + kb. 2 ek. a nyújtáshoz
  • 18 dkg hideg vaj
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1/4 mk. sütőpor
  • 1 dl langyos tej
  • 5 dkg porcukor + 1/2 mk. az élesztő felfuttatásához
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 2 ek. darált dió vagy mandula
  • 4 db zamatos alma
  • 25 dkg sütőtök
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dkg vaj
  • őrölt gyömbér
  • őrölt szerecsendió

A tálaláshoz:

  • vaníliával kevert porcukor

Elkészítés:

A töltelékhez a félbevágott sütőtököt süsd 1 óra alatt puhára.

A hámozott almákat kockázd fel, majd párold puhára a porcukorral 8 perc alatt. Félidőnél add hozzá a felkockázott sütőtököt, a 2 dkg vajat, gyömbért, szerecsendiót. Turmixold le, hagy kihűlni.

Futtasd fel az élesztőt. Keverd össze a két leszitált lisztet a sütőporral, a porcurral, egy kevés sóval, majd reszeld hozzá a hideg vajat durván.

Az egészet zsemlemorzsa-állagúra morzsold.

A tojást verd fel, 2 tk.-t hagyj az edény aljában, a többit keverd a tésztához. Gyúrd össze az élesztővel a tészta hozzávalóit, oszd két részre.

Ez egyik részből nyújts 25 X 20 cm-es, fél cm vastag téglalapot, a lelógó széleket vágd le, tedd félre. 1 ek. dióval hintsd meg a tésztát, majd kb. 4 csapott ek. almás sütőtökös tölteléket teríts szét rajta úgy, hogy a szélein körben hagyj 1 centit szabadon.

Tekerd fel.

Ismételd meg ugyanezt a másik tésztával is.

A maradékot gyúrd össze, nyújtsd ki, szaggass belőle virágokat, vagy bármilyen formát a díszítéshez.

A félretett tojással kend meg a két tekercset, villával szurkáld meg, díszítsd a virágokkal, pihentesd 10 percig.

Hideg, 170 fokra állított sütőben süsd világosbarnára 40 perc alatt.

Még melegen szórd meg porcukorral.

Neked ajánljuk