Almás sütőtökkrémleves

Almás sütőtökkrémleves
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 2 db édes alma
  • 50 dkg felkockázott sütőtök
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 evőkanál barna cukor
  • csipet só
  • csipet őrölt színes bors
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 2 dl habtejszín
  • 5-6 dl almalé
  • a karamellizált alma hozzávalói:
  • 2-3 db édes alma
  • 2-3 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 dl almalé
  • 2 db édes alma
  • 50 dkg felkockázott sütőtök
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 evőkanál barna cukor
  • csipet
  • csipet őrölt színes bors
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 2 dl habtejszín
  • 5-6 dl almalé
  • 2-3 db édes alma
  • 2-3 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskankál őrölt fahéj
  • 1 dl almalé

Elkészítés:

Az almát megpucoljuk, majd a magházat eltávolítjuk, és apró kockákra vágjuk fel. A sütőtököt szintén apró kockákra vágjuk, a lilahagymát megpucoljuk, majd apróra kockázzuk.

A vajat és az olívaolajat felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután megszórjuk a barna cukorral, és kevergetve karamellizáljuk még pár pillanatig, majd hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt. Megszórjuk ízlés szerint őrölt fahéjjal, egy csipet sóval, színes borssal, összekeverjük, és felöntjük az almalével, majd félpuhára főzzük.

Amikor a sütőtök már félpuhára főtt, hozzáadjuk a felkockázott almát, ha szükséges utána ízesítsünk, majd puhára főzzük. Ezután összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, visszatesszük a tűzre, és állandó keverés mellett egy kicsit összemelegítjük a levest, de főzni már nem kell.

A karamellizált almához az almát megpucoljuk, majd a magházat eltávolítjuk, és ízlés szerint felkockázzuk. A cukrot egy serpenyőbe tesszük, majd állandó kevergetés mellett pár pillanatig karamellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott almát, megszórjuk a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd összekeverjük, és felöntjük az almalével. Ezután a serpenyőt lefedjük, és pár perc alatt puhára pároljuk az almát, majd a fedőt levesszük, és addig karamellizáljuk, amíg a leve szinte teljesen elpárolog.

Tálaláskor a krémlevest tányérba merjük, majd rákanalazzuk a karamellizált almát, és úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti